Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Αξιοποίηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων της Κρήτης

Το «κλειδί» για την προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων της Κρήτης είναι η αξιοποίηση των σύγχρονων «εργαλείων» της τεχνολογίας και της καινοτομίας ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου μιλώντας στο 2ο παγκόσμιο Forum Origo που πραγματοποιήθηκε στην Πάρμα της Ιταλίας.

Η διεθνής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 19ης Έκθεσης Τροφίμων Cibus 2018 και διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ιταλικής κυβέρνησης της Περιφέρειας Emilia-Romagna και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό τον επανακαθορισμό του πλαισίου λειτουργίας προώθησης και προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) στο διεθνές εμπόριο και παράλληλα να προωθήσει νέες  επιχειρηματικές σχέσεις.
Η κα Βρέντζου η οποία είναι πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών και παραγωγών AREPO αναφέρθηκε στο θεμέλιο συστατικό ύπαρξης των Γεωγραφικών Ενδείξεων, την παράδοση, τονίζοντας ότι οι Γεωγραφικές Ενδείξεις έχουν πλέον καθιερωθεί για την πολυδιάστατη παρουσία τους, (κοινωνική, πολιτιστική, εμπορική, κ.α.) και σ΄ αυτό τον κεντρικό ρόλο, πρέπει να αξιοποιούν όλα τα «εργαλεία» της σύγχρονης τεχνολογίας και της καινοτομίας που αποτελούν «κλειδιά» για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Στρατηγική πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης, όπως είπε, είναι «η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Γεωργικών Σχολών στο νησί, (Μεσσαράς, Ασωμάτων), για τη δημιουργία πολυ-λειτουργικών αγροκτημάτων, (ερευνητικού, εκπαιδευτικού και επιδεικτικού χαρακτήρα) για τη διάσωση και εξυγίανση του εγχώριου γενετικού δυναμικού. Επιπρόσθετα η διασύνδεση τους με τους ευρύτερους αρχαιολογικούς χώρους, με τη δημιουργία αγορών προϊόντων ΓΕ, μικρών παραγωγών και χώρων εστίασης».
Επεσήμανε επίσης, την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας και τη δημιουργία καινοτόμων μοντέλων πρόβλεψης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων ΓΕ, ενώ παράλληλα στο πλαίσιο προστασίας των ΓΕ πρέπει να δοθεί έμφαση και στήριξη στην ψηφιακή ιχνηλασιμότητα, προκειμένου ο καταναλωτής να είναι σε θέση να γνωρίζει την πλήρη «διαδρομή» κάθε προϊόντος.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Υπαίθρου Phil Hogan, επεσήμανε στη διεθνή συνάντηση την καθολική του υποστήριξη στην ενίσχυση και την προώθηση των ΓΕ στην παγκόσμια αγορά τις οποίες χαρακτήρισε ως «Success Story» για την ευρωπαϊκή πολιτική, αποτελώντας ένα παγκόσμιο πολιτιστικό στοιχείο υψηλής ποιότητας, τεχνογνωσίας και καινοτομίας.
Επίσης, τόνισε ότι «η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική θα δώσει μια νέα ώθηση στη βιωσιμότητα της υπαίθρου, αυξάνοντας την ευελιξία των κρατών μελών στην επίτευξη των προτεραιοτήτων της ΕΕ. Η έρευνα και η καινοτομία αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της ΕΕ, διαθέτοντας 7 δισ. ευρώ, τριπλασιάζοντας το μέχρι σήμερα διαθέσιμο ποσό. Η οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου πρέπει να συμπορεύεται με την παραγωγή των ΓΕ καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των περιοχών, ενώ πρέπει να συνδεθούν με τον τουρισμό, τη γαστρονομία και την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς». Στον τομέα των διμερών συμφωνιών της ΕΕ με τις τρίτες χώρες, ανέφερε ότι, αποτελούν ευκαιρίες πρόσβασης των ΓΕ σε μεγάλες αγορές προϊόντων (CETA, Βιετνάμ, Ιαπωνίας, Κίνας, Μέξικο, κά) και για αυτό χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διεύρυνση των συμφωνιών.
Απευθυνόμενη τόσο στον Επίτροπο Phil Hogan, στον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Paolo De Castro, όσο και σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Κοινοβουλίου καθώς και εκπροσώπους από 20 χώρες η κα Βρέντζου είπε πως: «Η παράδοση είναι η αρχή και ο οδηγός, η καινοτομία είναι η εξέλιξη, προκειμένου να διασφαλιστεί ο πολυδιάστατος ρόλος των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) προς όφελος των παραγωγών».
Μ. Λαμπαθάκης
ΠΗΓΗ - ΑΠΕ
Η μονή Ακρωτηριανής Τοπλού - Το φρούριο Καζάρμα - Το φοινικόδασος του Βάι ............. ............. .............
Παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δ. Σητείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

To Αεροδρόμιο Σητείας στο facebook ............. Πωλούνται στην Σητεία στο facebook .............

Πρώτιστος το υπηρετείν

.............

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

............. .............