Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Να χρηματοδοτηθούν οι προτάσεις βιολογικής καλλιέργειας που πληρούν τις προϋποθέσεις ζητά η Περιφέρεια Κρήτης


Να εντάξει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της βιολογικής καλλιέργειας όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την Κρήτη και πληρούν τις προϋποθέσεις για να χρηματοδοτηθούν, ζητεί η Περιφέρεια Κρήτης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα, σε επιστολή προς τον υπουργό, Ευάγγελο Αποστόλου, και τον γγ του υπουργείου, Χαράλαμπο Κασίμη, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Μανόλης Χνάρης, ζητεί να ενταχθούν κανονικά στο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι, αντί να κριθούν επιλαχόντες, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δεδομένου  ότι στην Περιφέρεια Κρήτης εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον και ήδη έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων στήριξης για συμμετοχή στο Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδος 2014-2020.


Ο κ. Χνάρης σημειώνει: «Στις ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία έχουν υποβληθεί 2.621 αιτήσεις και στη δράση ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία έχουν υποβληθεί 1.278 αιτήσεις. «Όσον αφορά τη δράση μετατροπής σε βιολογικές πρακτικές, οι εγκεκριμένοι είναι 99 συνολικού προϋπολογισμού τριετίας 2.280.000 ευρώ και οι επιλαχόντες 2.494 συνολικού προϋπολογισμού τριετίας 63.195.000 ευρώ. Βάσει των κριτηρίων επιλογής, στην κατηγορία των επιλαχόντων έχουν προκύψει 700 αιτήσεις ισοβαθμούντων, στα 60 μόρια, συνολικού προϋπολογισμού τριετίας 13.920.000 ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ακατανέμητο ποσό της δράσης είναι 6.170.000 ευρώ, παρακαλούμε όπως γίνει αύξηση της πίστωσης στο σύνολο της τριετίας για την κάλυψη των ισοβαθμούντων. Στη δράση διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής, οι εγκεκριμένοι είναι 299 συνολικού προϋπολογισμού πενταετίας 21.600.000 ευρώ και οι επιλαχόντες 874 συνολικού προϋπολογισμού πενταετίας 51.270.000 ευρώ. Βάσει των κριτηρίων επιλογής, στην κατηγορία των επιλαχόντων έχουν προκύψει 173 αιτήσεις ισοβαθμούντων, στα 45 μόρια, συνολικού προϋπολογισμού πενταετίας 11.700.000 ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ακατανέμητο ποσό της δράσης είναι 3.750.000 ευρώ, παρακαλούμε όπως γίνει αύξηση της πίστωσης στο σύνολο της πενταετίας για την κάλυψη των ισοβαθμούντων».
Οι ενισχύσεις και οι δράσεις που στοχεύουν στη βιολογική καλλιέργεια έχουν στόχο να προσφέρουν δημόσια αγαθά, που συμβάλλουν στη προστασία του περιβάλλοντος και την καλή διαβίωση των ζώων και η στήριξη χορηγείται, προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής, τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνοντας πως κρίνεται αναγκαία η διερεύνηση της δυνατότητας αύξησης της πίστωσης, ώστε να ενταχθούν στο μέτρο το σύνολο των ισοβαθμούντων υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις.
«Δεδομένης της ένταξης 530 αιτήσεων στήριξης στο ΠΑΑ 2007-2013 και της ιδιαίτερης σημασίας του γενικότερα για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της υπαίθρου και των ευρύτερων περιοχών της Περιφέρειας Κρήτης και ειδικότερα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η περιφέρειά μας, κρίνει απαραίτητο να εξευρεθεί τρόπος ένταξης στο ΠΑΑ 2014-2020 όλων των υποψηφίων που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις, θα χαρακτηριστούν ως επιλαχόντες, λόγω του καθορισθέντος προϋπολογισμού» καταλήγει ο κ. Χνάρης.

ΠΗΓΗ - ΑΠΕ
Η μονή Ακρωτηριανής Τοπλού - Το φρούριο Καζάρμα - Το φοινικόδασος του Βάι ............. ............. .............
Παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δ. Σητείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

To Αεροδρόμιο Σητείας στο facebook ............. Πωλούνται στην Σητεία στο facebook .............

Πρώτιστος το υπηρετείν

.............

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

............. .............

"/>

ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ 24.00 ΜΕ 02.00

.........

ΔΗΜΟΦΙΛΗ