Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018

Ένα φεστιβάλ ήχων και προϊόντων έσμιξε την Μεσόγειο για 3 ημέρες στην πόλη της Σητείας

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό και πολιτισμικό γεγονός του καλοκαιριού! Ένα συναρπαστικό ραντεβού των ανθρώπων του πολιτισμού και της μουσικής! Παράδοση από όλο τον Ελλαδικό χώρο, Βαλκάνια, μελωδίες της Δυτικής και Ανατολικής Μεσογείου, Μικρασία, Κωνσταντινούπολη, Κρήτη, νησιά του Αιγαίου, Flamenco, το ρεμπέτικο αλλιώς, ‘’η(οι) μουσική(οί) της φωτιάς’’, κρουστά, τύμπανα και έγχορδα, είναι μερικά από τα φετινά μουσικά ταξίδια. 

Το Μεσογειακό φεστιβάλ Σητείας ξεκίνησε την Παρασκευή 29 Ιουνίου και διήρκεσε έως τις 1 Ιουλίου.  Πλήθος κόσμουεπισκέφτηκε και συμμετείχε στην γιορτή μουσικής βαδίζοντας στα μονοπάτια πολιτισμού που χαράζει η πόλη της Σητείας.
Όσα ασφαλτωμένα χιλιόμετρα στερείτε η πόλη του Κορνάρου τόσα χιλιόμετρα πολιτισμού είναι μπροστά στην σημερινή κοινωνία.
Ο ρυθμός γεννάει εντάσεις και η ένταση αναπαράγει το χθές και το σήμερα με δράσεις, με αναπαραστάσεις, με φωτιές και μουσικές του κόσμου.Ένα συναρπαστικό ραντεβού με μοναδικά μουσικά σχήματα σε ένα ατελείωτο ταξίδι με ήχους, αρώματα και χρώματα, ενώνονται με την αλμύρα της Μεσογείου και των χωρών της. Μουσικές που δε γνωρίζουν σύνορα και φτάνουν να μας συναντήσουν! Χοροί εκστατικοί, ήχοι αλλιώτικοι! Τρεις πολύχρωμες μέρες γεμάτες, χειροποίητες δημιουργίες, τοπικά προϊόντα, ψυχαγωγία, ζωντάνια! Το Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2013 στο Άλσος Χλουβεράκη και ήταν μια διοργάνωση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και του Δήμου Σητείας, με την ευγενική υποστήριξη του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος του Ross Daly. Από το 2014 η διοργάνωση έγινε υπόθεση του ΟΑΣ, του Δήμου Σητείας, του ΔΟΚΑΣ, της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και της Cosmosarte.Σε 3 ζεστές βραδιές καλοκαιριού δίπλα σε ένα απο τα ωραιότερα σημεία της Κρήτης στις πάπιες της πόλης της Σητείας η μεσόγειος άδειασε απο νερό και στις όχθες που ενώθηκαν βάδισαν μουσικά σχήματα και θεατές.
Να αναφέρουμε ότι η είσοδος ήταν ελεύθερη, με προαιρετικό κουπόνι ενίσχυσης. 
Το Φεστιβάλ διαθέτει μέρος των εσόδων από το κουπόνι για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Σητείας (2016, 2017) και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σητείας (2018)Φιλοξενεί ήχους και μουσικές από τον ελληνικό παραδοσιακό χώρο ανακατεμένες με σύγχρονα ακούσματα, αλλά και από τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ανατολής. Το Φεστιβάλ μεταδόθηκε ραδιοφωνικά και βγήκε στον αέρα μέσα από συνεργαζόμενους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. 
Η επαρχία Σητείας αλλά και οι τουρίστες που διαμένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής, κατηφόρισαν στην πόλη της μουσικής και έδωσαν δυναμικό παρόν στον Μεσογειακό φεστιβάλ, τόσο αγοράζοντας προϊόντα απο τους εκθέτες, όσο και με την συμμετοχή τους στις μουσικές των σχημάτων που έντυσαν με ήχους το Φεστιβάλ.

Το παρόν στις 3ήμερες εκδηλώσεις έδωσαν ο βουλευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας κύριος Γιάννης Πλακιωτάκης, ο δήμαρχος Σητείας κύριος Θοδωρής Πατεράκης, ο αντιδήμαρχος Σητείας κύριος Δάκης Τερζής, η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σητείας κυρία Ελένη Πλατανάκη, η Αντιπεριφεριάρχης Νομού Λασιθίου κυρία Πελαγία Πετράκη με τον σύζυγο της κύριο Ζαγκότη, οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Νίκος Καραμανωλάκης και Χριστόφορος Καλαμπόκης, η πρόεδρος ττου εμπορικού συλλόγου Σητείας κυρία Μάρω Νικητάκη.
Χαιρετισμό στην έναρξη του φεστιβάλ απήθυνε ο δήμαρχος Σητείας κύριος Θοδωρής Πατεράκης, καθώς επίσης και η ψυχή της εκδήλωσης και πρόεδρος του συλλόγου φίλων μουσικής κυρία Βέρα Περάκη, όπου καλωσόρισε τον κόσμο στο μουσικό τριήμερο ταξίδι.Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Στον γραφικό χώρο στις πάπιες δίπλα στην θάλασσα πλήθος εκθετών παρουσίασαν τα προϊόντα τους στον κόσμο, ο οποίος ξεπέρασε σε συμμετοχή κάθε προηγούμενη χρονιά. Χειροποίητες δημιουργίες, τοπικά προϊόντα, μουσικά όργανα, προϊόντα της Σητειακής γής έκλεψαν τις εντυπώσεις.

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Η αυλαία άνοιξε με μουσικές και την μελωδία του Ερωτόκριτου από τους μουσικούς Ελένη Δρετάκη, Γιάννη Ανωγιανάκη κια Γιάννη Λιναρδάκη. Στην συνέχεια επί σκηνής οι Bandallusiaη Dilek Kos και το μουσικό σχήμα Θρακόμελο με διασκευές σε παραδοσιακά ακούσματα, εναλλακτικούς ήχους, παράδοση από την Ανατολή και την Θράκη.
Οι Bandallusia
Οι νέοι, οι εναλλακτικοί με τον πολυπολιτισμικό ήχο...
Η Bandallusia είναι ένα νέο συγκρότημα στην ελληνική εναλλακτική σκηνή, με χρόνια περιπλανήσεων σε δρόμους, πάλκα και μουσικά είδη με τη μορφή ακούστικ μπάντας που διασκεύαζει κυρίως παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια, καθώς και διάφορα από το χώρου που αποκαλούμε έντεχνο. Στην πορεία τύμπανα, μπάσο, και ηλεκτρική κιθάρα προστίθενται στη νέα εποχή και παντρεύονται με φλάουτο, τρομπέτα, λαούτο, μπαγλαμά, παραδοσιακά κρουστά κ.α.
Πέραν από τα κομμάτια του πρώτου δίσκου «Λοξοδρόμια», το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από διασκευές με ιδιαίτερη προσέγγιση, σε παραδοσιακά και άλλα τραγούδια από αγαπημένους καλλιτέχνες όπως οι Γιάννης Αγγελάκας, Ορφέας Περίδης, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Goran Bregovic, Σωκράτης Μάλαμας κ.α.

Η Dilek Koç από τη Πόλη με μπαχάρι και κανέλα...
Η Ντιλέκ Κοτς κατάγεται από την Αττάλεια της Τουρκίας. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία υπήρξε η συμμετοχή της στο saoundtrack της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. 

Συνεργάσθηκε δισκογραφικά, σε συναυλίες και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις με σημαντικά ονόματα από το χώρο της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Αρετή Κετιμέ, Βασίλης Λέκκας, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Γιώργος Καζαντζής, Ορφέας Περίδης, Κώστας Φαλκώνης και άλλοι. Στο ρεπερτόριο του σχήματος περιλαμβάνονται τραγούδια πολλά, τα οποία έχουν διασωθεί μουσικά απαράλλακτα μεταξύ τους. 

Είναι κομμάτια που έλκουν την καταγωγή τους από το μεγάλο αυτό χωνευτήρι καλλιτεχνικής δημιουργίας το οποίο υπήρξε η Ανατολή. Με πολύ μεράκι η Dilek Koç και οι συνεργάτες της παρουσιάζουν την κοινή αυτή μουσική παράδοση με ethnic χαρακτήρα, δημιουργώντας έτσι ακούσματα που πνέουν με τον αέρα της Ανατολής, της Μεσογείου και των Βαλκάνιων.


Το Μουσικό σχήμα ΘΡΑΚΟΜΕΛΟ από τη Θράκη στη Κρήτη...
Το Θρακόμελο είναι ένα νεανικό μουσικό σχήμα που έχει στο επίκεντρο του την μελέτη και προβολή της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Αποτελείται από τους Ματακάκη Στέλιο – γκάιντα, τραγούδι/ Παπουτσή Αλέξανδρο – θρακιώτικη λύρα, τραγούδι/ Καρακατσιάνη Θάνο – ακορντεόν/ Μίσκα Ηλία – νταούλι που είναι απόφοιτοι του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Η κοινή τους αγάπη για τη μουσική της Θράκης τους επιτρέπει να επιχειρούν μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική προσέγγιση στο πρωτογενές υλικό και κατόπιν στην προβολή και παρουσίαση του.Ο Lex Orandi σε μια ικεσία σε θεούς και ανθρώπους...

Η λαϊκή μουσική κρύβει μέσα της πέρα από την έκφραση των αισθημάτων και την ικεσία στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Αναζητήσεις, αγωνίες και ελπίδες περνούν μέσα από το στοίχο και τη μουσική για να γίνουν αίνος ικεσίας σε Θεούς και ανθρώπους. Η αναζήτηση των λιτών γραμμών από τη γη της Ιωνίας αποτελούν αναζήτηση των δύο μουσικών σε μια πορεία φιλίας πάνω από 20 χρόνια. Πόθοι μιας πατρίδας που δεν είναι χαμένη και προσπαθεί να αναβιώσει στις καρδιές μέσα από τον ήχο. Μουσικοί: Μανώλης Σφενδυλάκης, Γιώργος ΤσικαλάκηςMARKAB TRIO σε Εβραϊκά σεφαραδίτικα τραγούδια των Βαλκανίων...

Οι Markab Trio συναντούν, διασκευάζουν και ερμηνεύουν με μοναδικό τρόπο τα σεφαραδίτικα τραγούδια των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και των Βαλκανίων με τα οποία είναι μπολιασμένη η καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή όλης της περιοχής, αφού μέχρι τις αρχές του 20ουαιώνα η πολυπληθείς εβραϊκές κοινότητες σε όλα τα Βαλκάνια σφραγίζουν με τη παρουσία, τη γλώσσα και ασφαλώς τα τραγούδια τους όλες τις πτυχές της ζωής και των κατοίκων τους. Τραγούδια του γάμου και της ξενητειάς, της δουλειάς, της χαράς και της λύπης - τραγούδια που πέρασαν και στις άλλες παραδόσεις, έγιναν γνωστά και τραγουδιούνται στα ελληνικά αλλά και σε άλλες γλώσσες εκτός από τη σεφαραδίτικη διάλεκτο - δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα πολυπολιτισμικότητας και εκφραστικού πλούτου.Και βέβαια την βραδιά έκλεψαν Η (Οι) Μουσική (-οί) της ΦΩΤΙΑΣ

με τύμπανα και πυρσοί που τραγουδούν... μια παράσταση με κρουστά και χάλκινα που μαζί με τη φωτιά και τους πυρσούς χορεύουν και τραγουδούν βγαίνοντας μέσα από τη θάλασσα και φτάνοντας μέχρι τη σκηνή του Φεστιβάλ. Από το Καλειδοσκόπιο και την Ομάδα Κρουστών.

Η πρόεδρος του συλλόγου φίλων μουσικής Σητείας κυρία Βέρα Περάκη ακούραστη δύναμη έδινε το παρόν και συντόνιζε βήματα και διαδικαστικά οργανωτικά απο νωρίς πρίν ξεκινήσει η εκδήλωση έως και το τέλος


Το Μουσικό σχήμα Αργατεία με μουσικές του Πόντου, της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων...

Αργατεία στην ελληνική διάλεκτο του Πόντου σημαίνει αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια μέσω της εθελοντικής εργασίας. Η Αργατεία είναι μια μουσική ομάδα της Θεσσαλονίκης που με αφετηρία και έμπνευση την ιστορική μουσική δημιουργία των ελληνικών κοινοτήτων του Ευξείνου Πόντου και των λαών της Μαύρης θάλασσας (Λαζούς, Αρμένιους, κτλ) αναπτύσσει διεθνείς συνεργασίες με μουσικούς από διάφορες χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων.


HAIG YAZDJIAN (Χάικ Γιαζιτζιάν)

από τη Συρία με την Αρμένικη καταγωγή σε Αράβικους και Αρμένικους ρυθμούς και μελωδίες...

Ο Χάικ Γιαζιτζιάν, γεννημένος στη Συρία, έρχεται να ξεδιπλώσει μεταξύ άλλων μνήμες από την Αραβική παράδοση. Παράλληλα, τιμώντας την Αρμένικη καταγωγή του, θα τραγουδήσει και θα συγκινήσει με τις μελωδίες και το αίσθημα της Αρμένικης ψυχής . Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980.
Είναι παράξενο, αλλά όντας στην Ελλάδα ανακάλυψε τα σαγηνευτικά στοιχεία της ανατολίτικης μουσικής και βρήκε στο ούτι τον δρόμο να εκφράσει τις μουσικές του αναζητήσεις. Σύντομα έγινε γνωστός τόσο ως σολίστας στο ούτι όσο και ως δεξιοτέχνης ερμηνευτής που συγκινεί με την εκφραστική αμεσότητα της φωνής του. Ξεχώρισε για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αναμιγνύει ετερόκλητα στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου, πιστεύοντας ακλόνητα πως η παράδοση είναι μια ζωντανή, δημιουργική δύναμη.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές καθώς και με σολίστες διεθνούς κύρους. Μεταξύ αυτών, με τον Νίκο Ξυδάκη, τη Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Μαρία Φαραντούρη, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Έλλη Πασπαλά, την Έλενη Βιτάλη, την Loreenna McKennitt, τον David Lynch, τον Dave Spilain, τον Omar Faruk Tekbilek, τον Djivan Gasparyan, τον Theodossii Spassov και τον Glen Velez.

Η Ειρήνη Δερέμπεη & Κάρολος Κουκλάκης

Αντάμα... Το θιαμπόλι και το μπουλγαρί σμίγουν σε δρόμους παλιούς, σκύβουνε στην παράδοση της Κρήτης κι ύστερα με το βλέμμα πάντα εκεί, συνταιριάζουν το παλιό με το καινούργιο κι αφηγούνται με τον δικό τους δόκιμο και μοναδικό τρόπο τα πάθη και τους πόθους. 
Ειρήνη Δερέμπεη – τραγούδι, θιαμπόλι, καβάλ 
Κάρολος Κουκλάκης –τραγούδι, μπουλγκαρί 
Ανδρέας Αρβανίτης – λύρα, λαούτο, ασκομαντούρα 
Οδυσσέας Στεφανής – κρουστά


Ο Γιώργης Μανωλάκης - Couleur Locale

καινοτομία και δυναμισμός στον παραδοσιακό ήχο...
Η μουσική των Couleur Locale βασίζεται στις προσωπικές συνθέσεις του Γιώργη Μανωλάκη, που αποκτούν νέα ταυτότητα μέσα από τον αυτοσχεδιασμό του ίδιου στο λαούτο (ακουστικό/ηλεκτρικό), αλλά και το δυνατό rhythm section του Νικόλα Χριστόπουλου (τύμπανα) και του Γιάννη Καπετανάκη (κοντραμπάσο). Οι “Μανωλάκης - Couleur Locale” αποτελούν ένα σχήμα που έχει κερδίσει την αγάπη του κόσμου τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα!
Καινοτόμοι και πολύ δυναμικοί πειραματίζονται με τη μεσογειακή μουσική εστιάζοντας στην εξέλιξη του παραδοσιακού ήχου της Κρήτης μέσα από τη δημιουργία, προσθέτοντας στοιχεία world, rock και jazz ύφους.Το φεστιβάλ έκλεισε ο Ψαραντώνης και η  Νίκη Ξυλούρη

με την κραυγή των θεών... καθηλώνοντας τον κόσμο μουσικά αλλά σκηνικά/
Ο Ψαραντώνης, «η κραυγή των θεών» από τα Ανώγεια, είναι αυτοδίδακτος στη λύρα και απέκτησε τη φήμη του παίζοντας σε γιορτές και πανηγύρια της Κρήτης από τα 13 του. Μέσα στη μουσική του ζει η πανάρχαια μυθολογία της Κρήτης και ζωντανεύει τους μύθους της όχι μόνο με την δεξιοτεχνία του, αλλά και με την πίστη του σε αυτούς. Με τη δύναμη του αυτοσχεδιασμού του κατορθώνει να δημιουργεί την ατμόσφαιρα του δέους, της ταραχής και του ρίγους, όπως ακριβώς οι μεγάλοι μουσικοί της τζαζ. Βαθύς γνώστης και πραγματικός λάτρης της παράδοσης , μα και από τη φύση του απείθαρχος και ανήσυχος θεωρείται σήμερα τολμηρός αλλά και στοχαστικός ανανεωτής της παράδοσης.Η Νίκη Ξυλούρη σε ηλικία επτά ετών τραγουδά για πρώτη φορά σε μεγάλο κοινό, στο φεστιβάλ «Μουσικός Αύγουστος» του Μάνου Χατζιδάκι, δίπλα στον πατέρα της Ψαραντώνη. Στα πρώτα γυμνασιακά της χρόνια τραγουδά ως σολίστ στην χορωδία του δήμου Ηρακλείου και παρακολουθεί μαθήματα Βυζαντινής και Δυτικής μουσικής. Στα δώδεκά της τραγουδά στο φεστιβάλ για την πτώση του τοίχους του Βερολίνου στην Γερμανία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 φοιτά στη Σχολή Σταυράκου στο τμήμα Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας. Παράλληλα συνεργάζεται σε μουσικές παραστάσεις και δισκογραφεί με γνωστούς καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Έχει επιμεληθεί και συνθέσει μουσική για ντοκιμαντέρ και έχει εμφανιστεί σε πλήθος μουσικών παραστάσεων και φεστιβάλ σε Ελλάδα, Τουρκία, Ρωσία, Πολωνία, Ευρώπη, Καναδά και Αμερική.


Η ΕΔΕΑΚ Σητείας και το σώμα εθελοντών Σαμαρειτών πάντα κοντά στις μεγάλες εκδηλώσεις, αλλά και στην ανάγκη του συνάνθρωπου στην καθημερινότητα έδωσαν το παρόν τους στο φεστιβάλ.΄

Η μονή Ακρωτηριανής Τοπλού - Το φρούριο Καζάρμα - Το φοινικόδασος του Βάι ............. ............. .............
Παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δ. Σητείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

To Αεροδρόμιο Σητείας στο facebook ............. Πωλούνται στην Σητεία στο facebook .............

Πρώτιστος το υπηρετείν

.............

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

............. .............

"/>

ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ 24.00 ΜΕ 02.00

.........

ΔΗΜΟΦΙΛΗ