Τρίτη, 7 Αυγούστου 2018

Η Περιφέρεια Κρήτης στο πρόγραμμα CLEAN - Τεχνολογίες και Ανοιχτή Καινοτομία για Περιφέρειες χαμηλού άνθρακα

Περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο τη διαφύλαξη, προστασία και ανάδειξη των ωφελειών από την προστασία του Περιβάλλοντος, προωθούν οι αυτοδιοικητικοί φορείς της Κρήτης που το τελευταίο μάλιστα διάστημα εντείνουν τόσο τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα όσο και τις συνεργασίες τους με πιστοποιημένες εταιρείες για περιβαλλοντικές δράσεις.
Στο πλαίσιο αυτό με επιτυχία εξελίσσεται το πρόγραμμα CLEΑN που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης για την εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόκειται για το έργο CLEAN - Τεχνολογίες και Ανοιχτή Καινοτομία για Περιφέρειες χαμηλού άνθρακα, μέσω του οποίου η Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποίησε τεχνικές επισκέψεις προκειμένου να διαπιστώσουν τι έχει ήδη επιτευχθεί σε άλλες χώρες στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης στο κτιριακό απόθεμα, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για τη βελτίωση των μέσων πολιτικής τους.

Το CLEAN, υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης και ενθαρρύνει τη συνεργασία εταίρων με δράσεις που αφορούν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ορθών πρακτικών και τη μεταφορά τους στους τοπικούς φορείς. Στην κατεύθυνση αυτή, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ομάδας Ενδιαφερομένων Φορέων επισκέφτηκαν τη Νάπολη της Ιταλίας προκειμένου να ενημερωθούν για τις επιτυχημένες εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας που έχουν αναπτυχθεί από τους Ιταλούς εταίρους.
Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης, η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από καθηγητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου Sannio, στην πόλη Benevento, στα συστήματα και τις παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης που εφαρμόζονται στα ιστορικά κτίρια του Πανεπιστημίου, γνωρίζοντας από κοντά  τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ανακαινιστούν τα ιστορικά κτίρια χρησιμοποιώντας συστήματα για αποδοτική χρήση της ενέργειας και τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών.
Στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε ένα πλήρως ανακαινισμένο ενεργειακά κτίριο που φιλοξενεί πάνω από 8.000 φοιτητές και ενημερώθηκε για τα συστήματα ηλιακής ψύξης και θέρμανσης, καθώς και για το έξυπνο σύστημα διαχείρισης ενέργειας με χρήση ενός συστήματος LED που ρυθμίζει τη φωτεινότητα των δωματίων ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και τον αριθμό των παρευρισκομένων στην αίθουσα.
Η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε επίσης το πρότυπο κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nZEB), που έχει κατασκευαστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις κλιματικές και ενεργειακές συνθήκες της Μεσογείου και το οποίο καταδεικνύει τον τρόπο κατασκευής μιας κατοικίας σχεδόν μηδενικής ενέργειας με νέα δομικά υλικά, πόρτες και παράθυρα υψηλής απόδοσης και ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.
Παράλληλα, εκπρόσωποι των εταίρων του έργου CLEAN από τη Φιλανδία, τη Σλοβενία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία επισκέφτηκαν την Κρήτη και ξεναγήθηκαν σε πρωτότυπες ενεργειακές δράσεις και τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές αποστολές επισκέφτηκαν το νοσοκομείο Χανίων, όπου είδαν από κοντά την πιλοτική εφαρμογή ενός πρωτοποριακού συστήματος ενεργειακής διαχείρισης και ελέγχου στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου. Κατά την επίσκεψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ενημερώθηκαν για την επιτυχημένη υλοποίηση της στρατηγικής του Ιδρύματος για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20%, που εφαρμόζεται με ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Τέλος, οι ευρωπαϊκές αποστολές ενημερώθηκαν από τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας για τα αποτελέσματα της υλοποίησης του προγράμματος EURONET 50/50 που αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία, καθώς και για την ανάπτυξη από τους ερευνητές του ΙΤΕ ενός καινοτόμου φωτοκαταλυτικού υλικού που έχει εφαρμοστεί στο τούνελ της Σταλίδας και συμβάλλει στη βελτίωση της οπτικής άνεσης των οδηγών, στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της συγκέντρωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων.
Εξάλλου, από πλευράς του Δήμου Ηρακλείου και με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιοτική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, υπεγράφη η σύμβαση συνεργασίας με την εταιρεία Costa Nostrum ΕΠΕ για την πιστοποίηση της δημοτικής παραλίας του Καρτερού-Ακτή ως αειφόρος παραλία Costa Nostrum-Sustainable Beach.
Η νέα συνεργασία, πρόκειται να προσφέρει, σύμφωνα με τον Δήμο, τα μέγιστα στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, προώθηση και ανάδειξη τόσο του παράκτιου οικοσυστήματος όσο και της Δημοτικής Παραλίας του Καρτερού-Ακτή με παράλληλη αύξηση της ικανοποίησης των ημεδαπών και τουριστών χρηστών της παραλίας, καθώς και στην προώθηση των αρχών του αειφόρου τουρισμού, μέσω των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο Δήμος Ηρακλείου.
ΠΗΓΗ - ΑΠΕ
Η μονή Ακρωτηριανής Τοπλού - Το φρούριο Καζάρμα - Το φοινικόδασος του Βάι ............. ............. .............
Παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δ. Σητείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

To Αεροδρόμιο Σητείας στο facebook ............. Πωλούνται στην Σητεία στο facebook .............

Πρώτιστος το υπηρετείν

.............

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

............. .............

"/>

ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ 24.00 ΜΕ 02.00

.........

ΔΗΜΟΦΙΛΗ