Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Αγιασμός για την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2018-2019 στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Σητείας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο


Με την Ακολουθία του Αγιασμού ξεκίνησε την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου το νέο σχολικό έτος 2018-2019. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη της Σητείας.

Αρχικά τέλεσε τον Αγιασμό στο Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.), ακολούθησε η τελετή του Αγιασμού στο παρακείμενο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) και τέλος ο Σεβασμιώτατος μετέβη και τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων στα δύο Γυμνάσια (1ο και 2ο) της πόλεως της Σητείας, που στεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα βόρεια του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Στο βαρυσήμαντο μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου προς τους μαθητές και τις μαθήτριες, το οποίο αναγνώσθηκε μετά την ακολουθία του Αγιασμού, επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Η σημερινή ημέρα, με την τέλεση της ακολουθίας του Αγιασμού, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Είναι η αφετηρία μιας συνεχούς προσπάθειας για την κατάκτηση της γνώσης και της αρετής, που είναι απαραίτητα εφόδια στη ζωή σας. Η γνώση είναι αναγκαία για τον καταρτισμό σας, για να ακονίσετε το μυαλό σας και να περιηγηθείτε στον υπέροχο κόσμο της ανθρώπινης σκέψης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ η αρετή μορφώνει την ψυχή σας, τον μέσα άνθρωπο, και σας κάνει άρτιες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες, θαλερούς και άξιους αγωνιστές της ζωής. Η Παιδεία, ως καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής, είναι η σημαντικότερη επένδυση για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ένας από τους τρεις Ιεράρχες και προστάτες της Παιδείας μας, προτρέπει: «Ποιήσατε δικαιοσύνης όπλον την παίδευσιν». Κι αυτό, γιατί το σχολείο, εκτός από τη διαδικασία της μάθησης, διαπλάθει την ψυχή και τον χαρακτήρα και βοηθά στην ηθική θωράκιση του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο «το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο για γέμισμα, αλλά μια φωτιά για άναμμα». Γι’ αυτό στον χώρο αυτό αναπτύσσεται η κριτική σκέψη, διευρύνονται οι πνευματικοί ορίζοντες, εμπλουτίζεται ο ψυχικός κόσμος με την αληθινή και ανθρώπινη επικοινωνία, και καλλιεργείται το αίσθημα τόσο της προσωπικής όσο και της συλλογικής και κοινωνικής ευθύνης. Σας προτρέπω, λοιπόν, να ξεκινήσετε το νέο σχολικό έτος με ζήλο, ενθουσιασμό και συστηματική μελέτη, στοχεύοντας στην πρόοδο και το συνεχές ανέβασμα, που είναι ο προορισμός του ανθρώπου. Σε αυτόν τον αγώνα σας για την αληθινή μόρφωση έχετε συμπαραστάτες τους γονείς σας και καθοδηγητές τους καλούς και κατά πάντα άξιους Εκπαιδευτικούς σας, οι οποίοι εργάζονται σκληρά, υπεύθυνα και φιλότιμα για να σας μεταλαμπαδεύσουν όχι μόνο τη γνώση αλλά και αξίες και ιδανικά».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ολόψυχα σε όλους, διδάσκοντες και διδασκομένους, καλή, χαρούμενη, ευλογημένη και καρποφόρα σχολική χρονιά με τη χάρη και τον φωτισμό του Πανσόφου Θεού.

Στο Ενιαίο Λύκειο και στο ΕΠΑ.Λ. Σητείας, εκτός τους Διευθυντές κ.κ. Σάββα Καλένη και Γρηγόρη Προϊστάκη αντίστοιχα, τους καθηγητές και τους μαθητές των δύο σχολείων, παρέστη και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, ο οποίος με τη σειρά του απηύθηνε τις θερμές ευχές του για τη νέα διδακτική περίοδο. Στην ακολουθία του Αγιασμού στο 1ο και στο 2ο Γυμνάσιο της πόλεως, με Διευθυντές την κ. Ευθαλία Δαούκα και τον κ. Γεώργιο Ρεϊζη αντίστοιχα, τον Δήμο Σητείας εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Τερζής, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και αρκετοί γονείς των μαθητών. Ο Σεβασμιώτατος σε κάθε Σχολείο μαζί με τις εγκάρδιες ευχές του για τη νέα σχολική χρονιά είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον σύλλογο τον καθηγητών στο Γραφείο τους, όπου προσφερόταν το καθιερωμένο κέρασμα.
Η μονή Ακρωτηριανής Τοπλού - Το φρούριο Καζάρμα - Το φοινικόδασος του Βάι ............. ............. .............
Παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δ. Σητείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

To Αεροδρόμιο Σητείας στο facebook ............. Πωλούνται στην Σητεία στο facebook .............

Πρώτιστος το υπηρετείν

.............

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

............. .............

"/>

ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ 24.00 ΜΕ 02.00

.........

ΔΗΜΟΦΙΛΗ