Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018

Αρχαιολογικός χώρος Πετρά Σητείας, δεν έχουμε κατανοήσει την σημασία του - Του Νίκου ΚαραμανωλάκηΗ ανασκαφή του Πετρά είναι ό,τι σημαντικότερο συμβαίνει από αρχαιολογική άποψη στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια (35 χρόνια διεξάγεται) και έχει αλλάξει τα δεδομένα για το μινωικό πολιτισμό.

Δεν υπάρχει άλλος χώρος με οικισμό, ανάκτορο και νεκροταφείο ανασκαμμένα, το ένα δίπλα στο άλλο, τα οποία αποτελούν μοναδικό μνημειακό σύνολο. Το ανάκτορο έχει αποδώσει το καλύτερο (από τα 3) σωζόμενο αρχείο της κρητικής ιερογλυφικής, ενώ το ασύλητο νεκροταφείο είχε διάρκεια 1000 ετών!!!Όπως γνωρίζουμε, η συστηματική ανασκαφή ξεκίνησε το 1985 απο την αρχαιολόγο Κα Μ.Τσιποπούλου και συνεχίζεται εως σήμερα. Στο παρελθόν όπως μου ανέφερε η Κα Τσιποπούλου οι δήμαρχοι Σητείας, ο κ. Πετράκης και ο κ. Τσικαλάκης, είχαν πολύ ενδιαφερθεί για την ανασκαφή και είχαν βοηθήσει, τόσο στα πρώτα βήματα της ανασκαφής (δεκαετία '80), όσον και στην ανάδειξη του χώρου (2004-2006), αλλά άλλοι δήμαρχοι δεν έχουν δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον.


Ακατανόητο διότι τα ευρήματα ενώ μπορούν να γεμίσουν δυο μουσεία (!!) παραμένουν εδώ και χρόνια στιβαγμένα σε κούτες. Ακατανόητο διότι ενώ η αρχαιολογική σκαπάνη σίγουρα μπορεί να αναδείξει ακόμα πλήθος και τεράστιας σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα, τέτοια που να εντυπωσιαστεί η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αδυνατούμε να αξιοποιήσουμε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο-όπως έγινε επι δημαρχίας του Κου Τσικαλάκη- ώστε να συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα. 


Δεν έχει κατανοηθεί κατα τη γνώμη μου ότι το μοναδικό αυτό αρχαιολογικό πάρκο με τα σπουδαία ευρήματα δεν έχει μόνο επιστημονική σημασία. Δεν έχει κατανοηθεί ότι υπάρχει και οικονομική παράμετρος απο την αξιοποίηση του μνημείου αυτού.
Πρέπει όχι μόνο να ενημερωθεί η τοπική κοινότητα για τις έρευνες και τα ευρήματα των τελευταίοω ετών αλλά και όλος ο κόσμος. Πρέπει να αγκαλιάσουμε ως Δήμος τη προσπάθεια της Κας Τσιποπούλου-που αποτελεί έργο ζωής για αυτήν- και να την αναδείξουμε και να τη διαχύσουμε σε όλο το κόσμο. Μέσω ενημερωτικών διαλέξεων, επιστημονικών συνεδρίων, διαφόρων εκδηλώσεων, στις διεθνείς εκθέσεις, μέσω φυλλαδίων που θα τυπώσει ο Δήμος και ο ΟΑΣ και θα υπάρχουν στα ξενοδοχεία κ.α.
Να τιμήσουμε τη Κα Τσιποπούλου, το Αμερικανικό Ίδυμα αλλά και την Γαλλική Σχολή που χρηματοδοτούν τόσα χρόνια την έρευνα στη περιοχή μας.

Να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη ΥΠΕΡΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ της Κας Τσιποπούλου για τη συνέχιση των εργασιών και αν χρειαστεί, να χρηματοδοτήσουμε ένα μέρος αυτών. Τα κόστη δεν είναι τεράστια ενώ τα οφέλη απο τη προβολή του τόπου μας είναι πάρα πολλά. Να πιέσουμε επίσης ώστε τα σπουδαία ευρήματα που είναι χρόνια στις κούτες, να στολίσουν σύντομα το μουσείο μας.


 Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ΠΕΤΡΑΣ ΙΣΟΝ ΣΗΤΕΙΑ.
Η μονή Ακρωτηριανής Τοπλού - Το φρούριο Καζάρμα - Το φοινικόδασος του Βάι ............. ............. .............
Παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δ. Σητείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

To Αεροδρόμιο Σητείας στο facebook ............. Πωλούνται στην Σητεία στο facebook .............

Πρώτιστος το υπηρετείν

.............

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

............. .............

"/>

ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ 24.00 ΜΕ 02.00

.........

ΔΗΜΟΦΙΛΗ