Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018

Πολιτικός «σεισμός» οι εκλογές στη Βαυαρία

Το κινηματογραφικό αριστούργημα του Λουκίνο Βισκόντι «το Λυκόφως των Θεών» ταιριάζει απόλυτα στην εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η άλλοτε πανίσχυρη συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας και βεβαίως και η εικόνα της Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία καταποντίστηκε.
Στις εκλογές της Βαυαρίας «ενταφιάστηκε» το διπολικό σύστημα που διακυβέρνησε τη χώρα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και σήμερα.


Ο μεγάλος ηττημένος είναι οι Γερμανοί Χριστιανοκοινωνιστές, δηλαδή ο ατσαλένιος βραχίονας της Χριστιανοδημοκρατίας. Όμως, το δράμα αφορά τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι χάνουν το μισό της δύναμής τους, ακολουθώντας μια τάση που διατηρείται εδώ και πολύ καιρό με τελική κατάληξη την απόλυτη συρρίκνωση. 
Είναι προφανές πως αυτή η εκλογική αναμέτρηση ενδεχομένως να σήμανε και το τέλος της Άνγκελα Μέρκελ. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Γερμανία εισήλθε σε έναν κύκλο πολιτικής αστάθειας. Είναι πολύ βαρύ για την πλουσιότερη χώρα της Ε.Ε. και την «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Γερμανικός Τύπος: Πολιτικός «σεισμός» οι εκλογές στη Βαυαρία

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία -και οι πιθανές εξελίξεις που θα πυροδοτήσει- είναι σήμερα το βασικό θέμα του γερμανικού Τύπου, ο οποίος προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος του πλουσιότερου κρατιδίου της Γερμανίας.

Οι αναλύσεις συμφωνούν στο ότι οι μεγάλοι χαμένοι της χθεσινής αναμέτρησης είναι οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), και προβλέπουν ότι η ήττα τους θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Η παλιά CSU πέθανε» αναφέρει στον τίτλο ανάλυσής της η «Süddeutsche Zeitung» και σημειώνει ότι ο Μάρκους Σέντερ είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρωθυπουργός της Γερμανίας, αλλά σήμερα ήταν «ξεδιάντροπα τυχερός», καθώς, παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, δεν είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί: αντιθέτως, θα κληθεί να αποφασίσει για τον κυβερνητικό του εταίρο. Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι ως ντουέτο ο Μάρκους Σέντερ και ο Χορστ Ζεεχόφερ έχουν ζημιώσει το κόμμα τους, ο καθένας τους χωριστά έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την ήττα, και αναφέρεται χαρακτηριστικά στη στάση του κ. Ζεεχόφερ απέναντι στην προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου.

«Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ότι η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει. Και το SPD ως λαϊκό κόμμα έχει πάψει να υπάρχει. Το άλλο, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), θα πρέπει να αντιληφθεί την προειδοποίηση» γράφει σε άρθρο γνώμης της η εφημερίδα «Bild» και χαρακτηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό «τάφο» του SPD. Προβλέπει, δε, ότι η αρχηγός του Αντρέα Νάλες θα αντιμετωπίσει εσωτερική αναταραχή, όπως και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και ο αρχηγός της CSU Χορστ Ζεεχόφερ.

Για «βαυαρικό ομοσπονδιακό σεισμό» κάνει λόγο σε σχόλιό της η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel» και προβλέπει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα αλλάξει τη Βαυαρία, αλλά και τη Γερμανία. «Ο Χορστ Ζεεχόφερ δεν μπορεί πλέον να παραμείνει υπουργός. Και το SPD δεν μπορεί πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση» αναφέρει το περιοδικό, τονίζοντας ότι η Βαυαρία δεν θα ταυτίζεται στο εξής με τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση και αυτό αποτελεί κυρίως επιτυχία των Πρασίνων, οι οποίοι κατάφεραν αυτό που δεν πέτυχε ποτέ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, να εξελιχθούν σε αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη. 

«Το SPD είναι παραδοσιακά αδύναμο στη Βαυαρία, αλλά το γεγονός ότι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές έχει χάσει τη μισή του δύναμη και βρίσκεται με ποσοστό κάτω του 10% μόνο στην πέμπτη θέση δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το SPD πρέπει να φύγει από τον μεγάλο συνασπισμό όσο ακόμη υφίσταται ως κόμμα. Το επίκεντρο αυτού του πολιτικού σεισμού βρίσκεται στη Βαυαρία και μπορεί να πυροδοτήσει ένα κύμα που θα σαρώσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση» προσθέτει χαρακτηριστικά το «Der Spiegel».

Αυτή η ήττα «μπορεί να σημάνει και το τέλος της Άνγκελα Μέρκελ», εκτιμά η εφημερίδα «Die Welt» και σημειώνει ότι αυτή η στιγμή μπορεί να αλλάξει τα πάντα, τόσο στα κόμματα που απαρτίζουν τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) όσο και στην Ένωση συνολικά. Αλλά και σε ό,τι αφορά στο SPD, το οποίο κατέγραψε το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του στο κρατίδιο, η εφημερίδα αναφέρει ότι η ηγεσία του παίζει με τον χρόνο, αλλά αυτό πλέον δεν αρκεί. Παραθέτει, δε, τη δήλωση της αρχηγού του κόμματος Αντρέα Νάλες, ότι για το κακό αποτέλεσμα ευθύνεται εν μέρει η κακή επίδοση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά και ότι «πρέπει κάτι να αλλάξει», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν επανέλαβε την απειλή της να αποχωρήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) σε ανάλυση που δημοσιεύεται στον ιστότοπό της εκτιμά ότι η CSU έπεσε θύμα της ίδιας της επιτυχίας της, καθώς «εκσυγχρόνισε τη Βαυαρία αλλά όχι και τον εαυτό της», και τώρα θα πρέπει «να μάθει να συλλαβίζει» τον όρο «διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης», διότι για πρώτη φορά θα χρειαστεί να κυβερνήσει σε συνεργασία με τουλάχιστον ακόμη ένα κόμμα.
Η μονή Ακρωτηριανής Τοπλού - Το φρούριο Καζάρμα - Το φοινικόδασος του Βάι ............. ............. .............
Παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δ. Σητείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

To Αεροδρόμιο Σητείας στο facebook ............. Πωλούνται στην Σητεία στο facebook .............

Πρώτιστος το υπηρετείν

.............

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

............. .............

"/>

ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ 24.00 ΜΕ 02.00

.........

ΔΗΜΟΦΙΛΗ