Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ξεχωριστή και πρωτότυπη εκδήλωση «Η γκιόστρα της μαντινιάδας» στο Πισκοκέφαλο του δήμου Σητείας

«Η γκιόστρα της μαντινιάδας»
«Πολιτιστικά δρώμενα πέριξ της πόλης»… και πιο συγκεκριμένα στις γειτονιές του Βιτσέντζου Κορνάρου! Στο Πισκοκέφαλο, όπου το Σάββατο 6 Οκτωβρίου έλαβε χώρα μια ξεχωριστή και πρωτότυπη εκδήλωση η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 με θέμα Πόλ(ε)ις. Ο λόγος για την «Γκιόστρα της μαντινιάδας»!


Αρχικά οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν, με την καθοδήγηση του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πισκοκεφάλου Γιώργου Μιζάλη, στα μέρη όπου έζησε και περπάτησε ο ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος και να παρακολουθήσουν ξενάγηση σχετική με τον βίο και την ιστορία της γνωστής φεουδαρχικής οικογένειας των Κορνάρων, από την εκπαιδευτικό και μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας Μαρία Ζωγραφάκη, με συνοδεία από μουσική του Ερωτόκριτου και σητειακές κοντυλιές.

Μετά το πέρας της ξενάγησης, ξεκίνησε στην πλατεία του χωριού η «γκιόστρα της μαντινιάδας»! Ο τίτλος που δόθηκε στην εκδήλωση, όπως μας εξήγησε η Σπυριδάκη Κατερίνα, ένα από τα νεαρά μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας, σημαίνει κονταρομαχία, αγώνισμα που γινόταν κυρίως για την πολεμική εξάσκηση των ιπποτών στον Μεσαίωνα.


Η βασική ιδέα για την «γκιόστρα της μαντινιάδας» είναι η εξάσκηση μας στην τέχνη της μαντινιάδας, το σημαντικό αυτό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κυρίως όμως επιδιώκουμε μέσα από τις «μαντινιαδομαχίες» την επαναφορά της μαντινιάδας στον προφορικό λόγο, και ιδιαίτερα στον λόγο των νέων ανθρώπων. Η λέξη γκιόστρα, επιπλέον, έχει έναν δυνατό συμβολισμό, καθώς παραπέμπει στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου, το ποιητικό αριστούργημα που γέννησε το κρητικό δίστιχο. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον κ. Γεώργιο Μαρκάκη, συγγραφέα και ιδρυτή του Μουσείου Λυχνοστάτης, να αφηγείται μικρές ιστορίες μέσα από τις οποίες ανέδειξε το έθιμο της αντικριστής μαντινιάδας στην Κρήτη, καθώς και ποιήματα αφιερωμένα στον Ερωτόκριτο και τον Βιτσέντζο Κορνάρο από τους λογοτέχνες Μανόλη Λυκάκη και Άννα Τακάκη.


Ο στόχος της βραδιάς, που ήταν η ανταλλαγή μαντινιάδων ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, επιτεύχθηκε, καθώς πολλές όμορφες μαντινιάδες ακούστηκαν από τις παρέες, στις οποίες συμμετείχαν και γνωστοί μαντιναδολόγοι της επαρχίας μας. Στο ενδιάμεσο υπήρχαν μουσικά και χορευτικά διαλείμματα, με ντόπιες κοντυλιές από το βιολί του ταλαντούχου νεαρού Νίκου Πρινιωτάκη και από τα λαούτα των εξαιρετικών μουσικών Θρασύβουλου Αγγελάκη και Δημήτρη Νικάκη. Τους ευχαριστούμε θερμά για την πρόθυμη και αφιλοκερδή συμμετοχή τους, και για τη συμβολή τους στη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής μας. Επιπλέον, ευχαριστούμε τον κ. Σαρίκα για τη χορηγία των αφισών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πισκοκεφάλου και τα καφενεία του χωριού για την φιλοξενία, τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σητείας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπ/σης "Μύσων" για τη συμβολή τους στη διοργάνωση, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες.

Πρόθεση και πρότασή μας είναι, η διοργάνωση αυτή να συνεχιστεί, να διευρυνθεί και να γίνει ετήσιος θεσμός στην περιοχή μας (ειδικότερα με την ευκαιρία του έτους Ερωτόκριτου 2019), με απώτερο σκοπό να τιμήσουμε τη μαντινιάδα και με τρόπο δημιουργικό να αναβιώσουμε τις αντικριστές μαντινιάδες του παλιού καιρού και να τις διατηρήσουμε- επαναφέρουμε στη ζωή μας, στα γλέντια μας και στην καθημερινότητα μας.
Από το Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας
Η μονή Ακρωτηριανής Τοπλού - Το φρούριο Καζάρμα - Το φοινικόδασος του Βάι ............. ............. .............
Παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δ. Σητείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

To Αεροδρόμιο Σητείας στο facebook ............. Πωλούνται στην Σητεία στο facebook .............

Πρώτιστος το υπηρετείν

.............

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

............. .............

"/>

ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ 24.00 ΜΕ 02.00

.........

ΔΗΜΟΦΙΛΗ