Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018

O Aγιασμός των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας και του Τμήματος παραδοσιακών οργάνων της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στην Ιεράπετρα


Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών όλων των ηλικιών, παλαιών και νέων, τελέσθηκε τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο ο Αγιασμός για την έναρξη του διδακτικού έτους 2018-2019 στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, καθώς και στο Τμήμα εκμάθησης παραδοσικαών μουσικών οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως στην πόλη της Ιεράπετρας. Ο Αγιασμός τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε»   Ιεράπετρας, παρουσία Εφημερίων της πόλεως.

Μετά το πέρας της ακολουθίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχήθηκε από καρδίας καλή, γόνιμη και εποικοδομητική χρονιά σε όλους και ιδιαίτερα στους αξιόλογους διδάσκοντες, στον Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Αρώνη και τους συνεργάτες του Ιεροψάλτες κ. Ευάγγελο Φραγκούλη και κ. Σταύρο Δασκαλάκη, στον δάσκαλο της Αγιογραφίας κ. Εμμανουήλ Καζανάκη, στον Μουσικοδιδάσκαλο βιολιού, μαντολίνου και λύρας κ. Ευάγγελο Βαρδάκη και στον δάσκαλο του λαούτου κ. Ευάγγελο Φανουράκη.

Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος «μέσω των εκκλησιαστικών τεχνών της Βυζαντινής μουσικής και της Αγιογραφίας ο «διφυής», με σώμα και ψυχή πλασμένος, άνθρωπος εκφράζεται και επικοινωνεί με τον Δημιουργό Θεό. Έχουμε χρέος να διαφυλάττουμε την πατρώα μουσική μας παράδοση ανόθευτη, χωρίς καινοτομίες, όπως την διαφύλαξε η Μητέρα Εκκλησία της Κων/πόλεως, το αειλαμπές Φανάρι, το φως του οποίου εξακτινώνεται σε όλες τις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, και ιδιαίτερα εδώ στην ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, που πνευματικά υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τέλος, ευχήθηκε την χάρη και τον φωτισμό του Πάνσοφου Θεού σε όλους τους διδασκομένους, για να καλλιεργούν και να αξιοποιούν τα χαρίσματά τους, ώστε και  εκείνοι να γίνουν φορείς της αρχέγονης Εκκλησιαστικής μουσικής μας παράδοσης, της ιεράς τέχνης της Αγιογραφίας, αλλά και της παραδοσιακής μουσικής, παραμένοντας πιστοί στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας.

Ο κ. Ιωάννης Αρώνης, εκ μέρους όλων των διδασκόντων ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο που ευλόγησε το νέο ξεκίνημα της Σχολής και για την αγάπη του στη διάδοση της Βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, αλλά και της δημώδους παραδοσιακής μουσικής. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να αποφεύγεται η εκκοσμίκευση και ο ιεροψάλτης πρώτος να βιώνει τα τελούμενα στο ναό για να συμβάλει στην κατάνυξη και στην επικοινωνία των πιστών με τον Θεό κατά την ώρα της Θείας Λατρείας, ενώ τέλος ζήτησε τη συνέπεια, τη συνεχή προσπάθεια και την αδιάλειπτη παρουσία των μαθητών στα μαθήματα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής. 
Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα για όλους τους παρισταμένους στο «Αρχονταρίκι» του ναού.

Η μονή Ακρωτηριανής Τοπλού - Το φρούριο Καζάρμα - Το φοινικόδασος του Βάι ............. ............. .............
Παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δ. Σητείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

To Αεροδρόμιο Σητείας στο facebook ............. Πωλούνται στην Σητεία στο facebook .............

Πρώτιστος το υπηρετείν

.............

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

............. .............

"/>

ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ 24.00 ΜΕ 02.00

.........

ΔΗΜΟΦΙΛΗ