Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018

Άρχισαν τα εκλογικά ( όργανα ) στον δήμο Σητείας

Με καταγγελίες περί τοξικού κλίματος, μια υποψηφιότητα που ακυρώθηκε πριν καν ανακοινωθεί επίσημα, τα... εκλογικά «όργανα» στη Σητεία ξεκίνησαν από πολύ νωρίς. Η χάρη της Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου της Σητείας, φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή για κατευνασμό των κομματικών παθών.

Οι καταγγελίες
Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Ζερβάκης ο οποίος θα ανακοίνωνε χθες την υποψηφιότητά του, τελικά ανακοίνωσε ότι «προς το παρόν και υπό τις παρούσες συνθήκες προτιμώ να μην μετέχω στις εκλογικές διαδικασίες». Και ποιες είναι αυτές οι συνθήκες; Το γεγονός ότι - όπως κατήγγειλε - η απόφασή του δεν ήταν αρεστή στον τοπικό βουλευτή Γ. Πλακιωτάκη. Και όχι απλά δεν του άρεσε γιατί «δεν ενημερώθηκε προηγουμένως» αλλά υπήρξε και «παρότρυνση και πίεση σε τοπικά αυτοδιοικητικά στελέχη για αποτροπή συμπόρευσης και συμμετοχής στην ομάδα». Μάλιστα, ο κ. Ζερβάκης, με αφορμή ότι ακούστηκε ο βουλευτής να ξεκαθαρίζει ότι την επόμενη ημέρα θα συναντήσει προβλήματα με την κυβέρνηση της ΝΔ (αν και όταν γίνει) αν δεν…κάτσει φρόνιμα, τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορώ από την θέση του δημάρχου να εκλιπαρώ και να επαιτώ υποκύπτοντας σε πιέσεις και εκβιασμούς». Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι η ΝΔ φαίνεται να στηρίζει τον νυν δήμαρχο και εκ νέου υποψηφίου, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ (αν και στις τελευταίες εσωκομματικές της ΝΔ έσπευσε να ψηφίσει για τον αρχηγό του κόμματος καθώς λέγεται...) «Οι επιλογές για έναν μη επαγγελματία πολιτικό είναι δύο σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον. Δεν επιλέγω τον δρόμο της αντιπαράθεσης αλλά της αυτοσυγκράτησης για το καλό του τόπου», είπε ο κ. Ζερβάκης.
Ο Δήμαρχος
Στα τέλη Οκτωβρίου, στη διάρκεια μιας συνέντευξης εφ όλης της ύλης, ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου μία θητεία στον δήμο. Κάνοντας μια εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της 7ετίας, έδωσε το στίγμα της πολιτικής του λέγοντας «βάζουμε στόχους, έχουμε στρατηγική και μια τεράστια εμπειρία που μας δίνει τη δυνατότητα να δίνουμε λύσεις». Παραδέχτηκε πάντως ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής του δεν είναι αυτά που θα ήθελε, λόγω των σφιχτών οικονομικών, της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και της δαιδαλώδους νομοθεσίας και γραφειοκρατίας. Βλέποντας στην επόμενη ημέρα, έθεσε ως έναν από τους στόχους την εμπέδωση φιλοεπενδυτικού κλίματος για την περιοχή για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού. Μιλώντας για τον Κλεισθένη είπε ότι το τοπίο την επόμενη μέρα θα είναι δύσκολο καθώς θα απαιτεί εμπειρία, συνεργασίες και υποχωρήσεις. Ζήτησε την ψήφο των πολιτών ώστε «την επόμενη περίοδο να πετύχουμε ακόμα περισσότερα».
Ξανά υποψήφιος ο πρώην δήμαρχος
«Η εμπειρία του παρελθόντος είναι όραμα του μέλλοντος» είπε ο Νίκος Κουρουπάκης,ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για τον δήμο Σητείας τον οποίο έχει υπηρετήσει στο παρελθόν επί τέσσερις θητείες. Με σύνθημα «Σητεία, επιστροφή στο μέλλον» μίλησε για 9 αποτυχημένα χρόνια στην πόλη και χαρακτήρισε πρόκληση για εκείνον την συσπείρωση των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικών καταβολών. «Έχουμε δώσει δείγματα γραφής σε αυτό το επίπεδο, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων ενώσαμε τον κόσμο της Σητείας. Η ιστορία μας αποτελεί την προίκα μας στη διεκδίκηση του δήμου» είπε χαρακτηριστικά.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων, τις οποίες απαιτεί και ο Κλεισθένης και έθεσε το διακύβευμα της επόμενης ημέρας λέγοντας ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία που θα πάει «μπροστά τη Σητεία». «Χρειάζεται αναγέννηση στη Σητεία. Το δόγμα που ακολουθήθηκε έως τώρα “δεν αντιδρούμε γιατί είμαστε καλά παιδιά” έχει αποτύχει και έχει οδηγήσει σε πισωγύρισμα».
«Δεν είναι έντιμο προεκλογικά να μοιράζεις αξιώματα και να κάνεις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, πρέπει να υπάρξει διαβούλευση έως τις εκλογές για να πετύχουμε σύγκληση σε προγραμματικό επίπεδο», αναφέρει όσον αφορά τις συνεργασίες. 
Ο άλλοτε επικεφαλής και νυν ανεξάρτητος
Ο Νίκος Καραμανωλάκης ο άλλοτε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και της δημοτικής παράταξης «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Σητείας», ανεξαρτητοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου και στις 16 Νοεμβρίου μέσω γραπτής δήλωσης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Ήδη όμως από το καλοκαίρι ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις και ζυμώσεις με ορίζοντα την κάθοδο του στις αυτοδιοικητικές. Όπως ο ίδιος λέει «η διερεύνηση της δυνατότητας συγκρότησης ενός ανεξάρτητου και υπερκομματικού ψηφοδελτίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί». Μιλά για «απουσία της Δημοτικής Αρχής σε σοβαρά θέματα» και για «πολιτικούς καριέρας που αναζητούν επαγγελματική αποκατάσταση και θέτουν ως βασικό στόχο την επανεκλογή τους». Για εκείνον – υποστηρίζει – η  απόφαση του να διεκδικήσει τον δήμο «είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα εσωτερικής ανάγκης για ανιδιοτελή προσφορά και τίποτα παραπάνω» ενώ σημειώνει (και αυτός) ότι δεν έχει κανενός είδους κομματικές εξαρτήσεις»
Ο νυν επικεφαλής
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Πέτρος Δημητροπουλάκης, δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τις προθέσεις του ωστόσο με άρθρο του που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο έδωσε το στίγμα του λέγοντας πως «είναι ώριμες πια οι συνθήκες και αναγκαία επιταγή των καιρών να ξεφύγουμε ως τοπική κοινωνία από το παιχνίδι κλέφτες και αστυνόμοι, πράσινοι και βένετοι, μαύρο – άσπρο. Να περάσουμε επιτέλους από τον αρχηγοκεντρισμό και την ανάθεση στη συμμετοχή να ενεργοποιήσουμε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας να διεκδικήσουμε την ισοπολιτεία, δεν είναι νωρίς αλλά ούτε και πολύ αργά».
Παρούσα στις εκλογές θα είναι για ακόμη μια φορά η Λαϊκή Συσπείρωση με την επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Σταυρούλα Καράμπελα.
Η μονή Ακρωτηριανής Τοπλού - Το φρούριο Καζάρμα - Το φοινικόδασος του Βάι ............. ............. .............
Παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δ. Σητείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

To Αεροδρόμιο Σητείας στο facebook ............. Πωλούνται στην Σητεία στο facebook .............

Πρώτιστος το υπηρετείν

.............

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

............. .............