Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018

Στην Σητεία μια ομάδα κωφών... αφουγκράζεται την κοινωνία

Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας μέσα στην οποία ανήκουμε.
Σαφώς και όλα “τέλεια' και κοινώς “αποδεκτά” δεν μπορούν να γίνουν ποτέ σε μια κοινωνία που όλα τα “ανατρέπει”, είτε ηθελημένα, είτε χωρίς να το αντιλαμβάνεται.
Η κοινωνία της Σητείας είναι αποκομμένη απο την υπόλοιπη Κρήτη τόσο σε απόσταση, γεωγραφικά όσο και κοινωνικά, απο άποψη υποδομών, και ανάλογων συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης.

Η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί στα χρόνια της κρίσης. Ταλαιπωρήθηκε από απλουστεύσεις, ψέματα, ή ακόμα και ψευδαισθήσεις, από γενικολογίες, υπεκφυγές,  αδιαφορία για τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς, από άγνοια του ιστορικού βάθους των προβλημάτων.Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε η εννοιολογική σημασία της ιδεολογίας και των εκφραστών της, τείνουν να απαξιώνονται ολοένα και περισσότερο από τους περισσότερους πολίτες. Εκφράσεις τύπου «δεξιά, αριστερά, σοσιαλδημοκρατία» δείχνουν να μη διαφοροποιούνται στο νου των πολιτών καθώς το σύνολο των ενεργειών τους, για το κοινωνικό σύνολο, καταλήγουν πάντοτε στο ίδιο τέλμα. Ως συνέχεια αυτής της άποψης, πολλοί, ανά διαστήματα, σπεύδουν να ισχυρισθούν ότι από την στιγμή που η υποχρεωτική κατευθυντήρια γραμμή της πολιτείας είναι αυτή της λιτότητας, καμία ιδεολογία, δεν μπορεί συστημικά να επιβιώσει και να υλοποιηθεί πρακτικά. Αν όντως δεχτούμε ότι αυτή η άποψη αποδεικνύεται θεσμικά, είναι τελικά η ανάγκη αυτή που καταρρακώνει το σύνθετο και πολυσήμαντο νόημα της ιδεολογίας;

Πέρα από την πολιτική ιδεολογία η οποία πλήττεται, η πολυδιάστατη κρίση επηρεάζει και την θεμελιώδη σύσταση της ψήφου. Αν υποθέσουμε ότι η ψήφος είναι το εκλογικό δικαίωμα σύμφωνα με το οποίο ο καθένας από εμάς επιλέγει έναν κομματικό σχηματισμό για να τον εκπροσωπήσει, και αν ακόμη δεχτούμε ότι η επιλογή αυτή γίνεται κατά συνείδηση, έπειτα από συμφωνία με το πολιτικό πρόγραμμα και ιδεολογική ταύτιση, τότε για ποιο λόγο μεταβάλλεται η ουσιαστική χρήση της; 

Επειδή πολύ απλά, πέραν του ιδιοτελούς κινήτρου του διορισμού που κυριαρχούσε μεταπολιτευτικά και εξακολουθεί να συντηρείται μέσω του πελατειακού δικτύου, η νέα ελληνική τάξη πραγμάτων που αναδύθηκε με το ξέσπασμα της κρίσης αποδυνάμωσε ριζικά παλαιότερα κόμματα εξουσίας και «γέννησε» νέα. Η επιλογή με ιδεολογικά κριτήρια μετατράπηκε σε αντίδραση με την αμφισβήτηση και αποδυνάμωση παλαιών κυρίαρχων κομμάτων και την αποχή, ενώ παράλληλα λόγω του λαϊκισμού των περισσοτέρων κομματικών δυνάμεων η ορθολογική επιλογή τείνει να φθίνει.

Έλλειψη συνεργασίας, κατανόησης, έλλειψη ομαδικότητας για το κοινό καλό και το μέλλον αυτού του τόπου οδηγούν σε μεμονωμένες κινήσεις, αντιδράσεις και πιθανόν πολλές φορές και σε παρεξηγήσεις.
Κομματικοί μηχανισμοί που οι ρίζες τους είναι βαθιά στο έδαφος  αγκιστρωμένες ξεπερνούν την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες που την απαρτίζουν.
Πολίτες που ελπίζουν, πολίτες που ψηφίζουν, πολίτες που έχουν διαδικτυακή άποψη αλλά όχι ίσως σωστή συμμετοχή.
Σε ένα δήμο που θέλει να λέγεται σύγχρονος και που ξεκινά με πολλά μέτρα πίσω παρουσίας απο την γραμμή εκκίνησης, σε σχέση με άλλες περιοχές η αυταρχικότητα της πλειοψηφικής δύναμης και η έλλειψη ανοικτών αυτιών σε συνδυασμό με τις διαδικτυακές απαντήσεις - αντιπολιτεύσεις και πολιτικές δείχνουν λάθος πορείες και λάθος αντιλήψεις.

Τα μέσα ενημέρωσης προβάλουν, διαφημίζουν και καυτηριάζουν θέσεις, αντιλήψεις σχεδιασμούς, και όχι φυσικά πρόσωπα.
Το δικαίωμα της άποψης το φέρουν όλοι, το μέγεθος της αντίληψης των πραγμάτων το φέρουν οι ηγέτες, που δυστυχώς χάθηκαν στο βωμό των μικροπολιτικών.
Η Ενημέρωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη.
Δεν ξέρω άν ότι είναι νόμιμο είναι τελικά και ηθικό ( κατά την παλαιά δήλωση πρώην υπουργού ) αλλά το ηθικό κομμάτι της κοινωνίας που συντάσσεστε για το τοπικό καλό είναι μεγαλύτερης αξίας της νομικής πλευράς.
Οι ( δανεικές ) θέσεις εξουσίας δίνονται για το δικαίωμα του κοινού καλού.
Η φωνή της κοινωνίας πρέπει ακούγεται καθημερινά και όχι κάθε 4 με 5 χρόνια.

Και άν απο την πλευρά της δημοτικής αρχής φταίει η οικονομική δυσχέρεια, η κωλυσιεργία του συστήματος, του Ελληνικού Κράτους, οι κακοί μή ενεργοί πολίτες, οι λάθος επιλογές συνεργατών, τα μέσα ενημέρωσης που προπαγανδίζουν... οι εσωτερικές διαρροές που εμπόδισαν την υλοποίηση του οράματος, αναρωτιέμαι ποιός φέρει την ευθύνη των επιλογών, των στρατηγικών σχεδιασμών, των αποφάσεων και τελικά του απολογισμού.

Καθημερινός απολογισμός πραγματοποιείται σε κάθε καφενείο σε κάθε σπίτι σε κάθε γραφείο σε κάθε στιγμή.
Ευθύνη φέρουν και οι πολίτες που επιλέγουν που ίσως πιο σωστά δεν ξέρουν να επιλέγουν ή για να το θέσουμε ακόμα καλλίτερα  επιλέγουν με βάση τις μικροπολιτικές που τους εξυπηρετούν.


Η διεκδίκηση ξεπερνάει την δύναμη του εαυτού μας ( που πολλές φορές τίθεται ώς επιχείρημα  αδυναμίας ενεργειών ) και όταν συναντήσει την συλλογικότητα αποκτά μεγαλύτερη ισχύ και αποτελεσματικότητα.
Έχω γράψει πολλές φορές για την δύναμη του ( μάς ) ενάντια στο ( εγώ )
Αναρωτιέμαι όμως επίσης πολλές φορές για την απουσία παραγωγικών φορέων οι οποίοι παραμένουν στην αφάνεια των αποφάσεων και πρωτίστως προτάσεων, δεδομένου της έλλειψης ορθολογικού τρόπου αντιμετώπισης τους απο το σύστημα.

Ας είμαστε λοιπόν ειλικρινείς. Το ζητούμενο της επόμενης ημέρας δεν είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας προς τους πολίτες.

Λίγους μήνες πρίν απο τον χορό... των εκλογικών αναμετρήσεων, σε δημοτικό - περιφερειακό - εθνικό επίπεδο, τα αίματα ανάβουν, και η μάχη των αντιπαραθέσεων φουντώνει.
Σε αναμονή των κεντρικών εξελίξεων, φορείς και δυνάμεις δοκιμάζουν τόσο τις τύχες τους όσο και τις αντοχές μας, δεδομένο των κρυφών χαρτιών τους που καλούμαστε έως και σήμερα να ανακαλύψουμε, αφού οι ζυμώσεις ακόμα καλλιεργούνται, οι ομάδες αλλάζουν ή θέλουν χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Οι αλληλοκατηγορίες φουντώνουν καθημερινά, τα πολιτικά πηγαδάκια αυξάνονται.
Οι πολιτικές θέσεις και το όραμα πετούν στον καθαρό Κρητικό ουρανό που έχει ξεχάσει την βροχή για να σβήσει μουτζούρες.

Προτάσεις, στρατηγικές και όραμα δεν φαίνεται πουθενά, τα κλειστά χαρτιά των όποιων παρατάξεων θα κατέλθουν ( αφού γεννηθούν ) στις εκλογές κρατιούνται κλειστά αφού η σφιχτή κομματική γραμμή δεν επιτρέπει απερίσκεπτες κινήσεις.
Κάποιοι περιμένουν τις εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, κάποιοι άλλοι ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει την ομάδα τους, αφού σαν μπόουλινγκ πρόσωπα αλλάζουν στρατόπεδα.

Το Φέσιμπούκ έχει πάρει φωτιά ,και η προπαγάνδα των έργων και των υπογραφών που ξαφνικά ο μεγάλος χώνος της Περιφέρειας και των Ευρωπαικών προγραμμάτων άνοιξε... μας δείχνει έργα που υπογράφονται, έργα που θα γίνουν, έργα που επιτέλους ήρθαν.Η Σητεία δυστυχώς δεν γέννησε ορεινούς υπουργούς, με παραδοσιακά ονόματα ούτε μορφολογικά εξυπηρετούσε στην κεντρική πολιτική σκηνή, κομβικά σημεία ανάπτυξης μικροπολιτικών.
Ότι έχουν καταφέρει οι Σητειακοί το κέρδισαν με αγώνα, με πλάτη που λέει και ο σοφός λαός, και όχι απο σπόντα ή απο ξεπλύματα.
Έριξαν κάστρα πολεμώντας τους εχθρούς που είχαν κλείσει μέσα τους, γιατί εκεί βρίσκονται οι μεγαλύτεροι εχθροί.

Το έχω γράψει και το έχω πεί πολλές φορές στις κατ ιδίαν συναντήσεις με Σητειακούς ότι κατάγομαι απο το Ηράκλειο αλλά λογούμε Σητειακός.
Την Αγαπώ και την τιμώ την όμορφη πόλη, την πόλη του Βιτσέντζου Κορνάρου, την ερωτική πόλη.
Επισκέπτομαι χρόνια την επαρχία, έχω αποκτήσει, φίλους.
Προσπαθώ, απο μετερίζια που βρίσκομαι, να βοηθήσω και να προσφέρω στην πόλη της Σητείας, αλλά δυστυχώς σχεδόν καθημερινά διαπιστώνω αδιαφορία, κουτσομπολιό, όρεξη για αντιπολίτευση χωρίς όμως καταθέσεις προτάσεων.
Εχω αναφέρει πάρα πολλές φορές ότι το μού... πρέπει να γίνει μάς...
5 δυνατά δάχτυλα αποκτούν περισσότερη συμπαγή αξία όταν κλείνουν και γίνονται γροθιά.
5 δυνατά δάχτυλα αποκτούν και άλλη μορφή ανάλογα πως τα διαχειρίζεσαι.


Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η επαρχία Σητείας έχει αλλάξει εν μέρει σε τομείς καθημερινότητας, καθαριότητας, μικρό-υποδομών, ασφαλτοστρώσεων.
Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και ασφαλή καθημερινότητα της κοινωνίας έχουν παίξει σύλλογοι, φορείς, εθελοντές που δυστυχώς αναπληρώνουν τον ρόλο της πολιτείας.

Η υποστελέχωση του Τομέα ΕΚΑΒ στη Σητεία, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργεί αίθσημα ανασφάλειας στους πολίτες.
Ένα χρόνιο πρόβλημα που δεν χαίρει της ανάλογης επιμέλειας, βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών που χρήζουν έκτακτης και επείγουσας ιατρικής περίθαλψης.


Η συνδρομή των εθελοντών της ΕΔΕΑΚ, που με τις πιστοποιημένες γνώσεις τους και το ειδικό διασωστικό όχημα, έχουν κληθεί και έχουν παράσχει την επείγουσα μεταφορά περιστατικών στο νοσοκομείο της Σητείας. Όμως, πρόκειται για μία πρόσκαιρη λύση, η οποία δεν μπορεί να υποκαθιστά τις κρατικές υπηρεσίες. Επίσης, μπορεί το διασωστικό όχημα της ΕΔΕΑΚ να είναι καινούργιο και σύγχρονα εξοπλισμένο, όμως, δεν παύει να είναι ένα ακόμα αγροτικό όχημα.

Κανείς βέβαια δεν θέλει να φανταστεί τον απόηχο που θα είχε ένα ανάλογο συμβάν σε τουρίστες της επαρχίας. Η μεταφορά των ανθρώπων με καρότσες αγροτικών, σαν έσχατη λύση για να μην περιμένουν αβοήθητοι, ελλοχεύει τον κίνδυνο της διεθνούς κατακραυγής με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον τουριστικό κλάδο.

Που είναι καθημερινά οι φωνές διαμαρτυρίας με όποιο πολιτικό κόστος υπάρχει των υπεύθυνων εκλεγμένων αυτού του τόπου.
Θλίβομαι στα χειροκροτήματα και στους επαίνους που δίδονται στην κάθε δράση της ΕΔΕΑΚ.
Η αντίληψη του κόσμου που έχει περάσει στο DNA του ( Θα πάρουμε τηλέφωνο την ΕΔΕΑΚ ) αποτυπώνει την λάθος νοοτροπία και την λύση που μια ολόκληρη επαρχία νομίζει ότι έχει βρεί.
Που είναι οι βουλευτές του Νομού, ο περιφεριάρχης Κρήτης, η αντιπεριφεριάρχης Λασιθίου, ο δήμαρχος Σητείας, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, οι πολίτες και βέβαια η Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ Κρήτης) να κοιτάξει κατάματα την περίπτωση των ελλιπών ασθενοφόρων, αλλά πρωτίστως των συνθηκών και των κινήτρων που θα φέρουν και θα κρατήσουν οχήματα και διασώστες στην επαρχία Σητείας.

ΗΓΕΤΕΣ έχει ανάγκη ο τόπος όχι υπαλλήλους και γραφιάδες του νόμου.Πόση αισιοδοξία γεννάει, πόση ανθρωπιά, αλλά και πόση πίκρα και επιτρέψτε μου την λέξη και ντροπή να υπάρχει σε ένα σύγχρονο δήμο το 2018, ένας σύλλογος φίλων Νοσοκομείου Σητείας.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές με τον πρόεδρο του συλλόγου τον ακούραστο κύριο Χριστόφορο Καλαμπόκη, και μας έχει αναλύσει τον άχαρο και συνάμα ευχάριστο της προσφοράς, ρόλο που αντικαθιστά την απούσα πολιτεία.


Έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν απο τον δήμο και την Περιφέρεια για τις ανάγκες της καθημερινότητας υλοποιούνται. 

Προσπάθειες συντήρησης, με ιδίους πόρους γίνονται.

ΟΜΩΣ

Οι 3 πύλες εισόδου στην πόλη της Σητείας όμως εξακολουθούν να παραμένουν δύσκολα προσβάσιμες.

Το εθνικό δίκτυο που κατασκευάστηκε πρίν απο 50 χρόνια, και οι 2,5 ώρες που απαιτούνται απο το Ηράκλειο.


 Το Αεροδρόμιο - κόσμημα της πόλης που εξυπηρετεί μετ εμποδίων το επιβατικό κοινό.


Το λιμάνι της πόλης που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί μέσω του δημοτικού οργανισμού λιμένος, αλλά και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να ανακαινισθεί και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που τίθενται για τα σύγχρονα λιμάνια , έτσι ώστε να λειτουργήσει το λιμάνι της Σητείας ως λιμάνι κρουαζιέρας  δίνοντας περαιτέρω έμφαση στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Λιμάνι κρουαζιέρας μικρών σκαφών θα μπορούσε με τις ανάλογες υποδομές να λειτουργήσει και το λιμάνι - αγκαλιά του παραλιακού μετώπου.


Όμως... η πρόσβαση απο θαλάσσης για την πόλη της Σητείας περιορίζεται στο ένα δρομολόγιο του γέρικου καραβιού ΠΡΕΒΕΛΗΣ όταν δεν αντιμετωπίζει βλάβη όπως επίσης στη ζαριά του καιρού.


Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι στους άχαρους έως τώρα Καλλικρατικούς δήμους με τους πόρους που υπάρχουν και με την ευχέρεια των αποφάσεων απο τις τοπικές κοινωνίες, τα πράγματα στενεύουν για πλήρη έλεγχο, ανάλογες αποφάσεις και τελικά καλύτερη ποιότητα ζωής.

Παρόλα αυτά η καταγραφή των προβλημάτων είναι η αρχή, και η κάθε αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Στην κοινωνία της Σητείας, η καταγραφή των προβλημάτων παραμένει καταγραφή.
Η αντιμετώπιση είναι το δεύτερο βήμα και απαιτεί κόστος, χρόνο, συλλογικότητα, και βέβαια χρήματα.
Αναρωτιέμαι πώς μια κοινωνία ζητάει καλύτερες υποδομές, και ποιότητα ζωής όταν εξακολουθεί να κινείται σε δρόμους ( μεταφορικά αλλά και ρεαλιστικά ) χειρότερων υποδομών.

Για παράδειγμα η καθαριότητα μιάς πόλης δεν είναι μόνο ευθύνη της υπηρεσίας καθαριότητας και του υπεύθυνου Αντιδημάρχου αλλά και του κάθε πολίτη.

Τα Εκτελεστικά όργανα ( υπάλληλοι ) είναι στρατιώτες μιας υπηρεσίας και όχι του κάθε πολίτη.

Θεωρώ ότι το κυριότερο θέμα που πρέπει να προβληματίσει του πολίτες είναι το μεθαύριο και όχι το αύριο.
Το όραμα που δυστυχώς δεν υπάρχει, οι στόχοι για μια αλλιώτικη Σητεία των επόμενων 20 χρόνων.

Άν θέλεις να εισπράξεις το διαφορετικό, πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό.

Η παιδεία, που ξεκινά απο το σπίτι, απο το σχολείο, και συνεχίζει στην γειτονιά απουσιάζει.
Οι μικροπολιτικές σκέψεις του δημοσίου συμφέροντος και της καβάντζας της θέσης σταματούν να γεννούν όνειρα και αναζήτηση, ενώ αντιθέτως συντηρούν στασιμότητα.
Σπουδάζουμε, μαθαίνουμε και συμπεριφερόμαστε, σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα στην κοινωνία που μεγαλώνουμε.
Οι γενιές που μεγάλωσαν με πρότυπα της εποχής του 1940 έφυγαν ή μπαγιάτεψαν. Οι κοινωνίες εκσυγχρονίζονται όχι απο υλικές υποδομές αλλά απο οράματα και στόχους.
Σπέρνουμε για να θερίσουμε ανάλογα το χωράφι, το αμπέλι το λιόφυτο που έχουμε.
 ( κοινώς ανάλογα την περιουσία που κληρονομήσαμε )


Πόσο φιλική είναι η πόλη της Σητείας στα άτομα με ειδικές ανάγκες, πόσο προσβάσιμη είναι η πόλη της Σητείας για τα συγκεκριμένα άτομα σε εστιατόρια, τουαλέτες, χώρους πάρκινγκ για ΑΜΕΑ.
Πόσο προσβάσιμη είναι η κάθοδος ένος συναθρώπου μας που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα να κάνει μπάνιο στην κατεξοχήν θαλάσσια πόλη της Σητείας, και να μπορεί να ξαναπάρει το αυτοκίνητο του, να αλλάξει και να φύγει.


Δεν γίνεται να είμαστε όλοι επιχειρηματίες, όλοι δημόσιοι υπάλληλοι, όλοι αγρότες.
Στοχεύουμε και χτίζουμε το μέλλον του κλάδου που επιλέγουμε.
Η αγροτική περιοχή της Σητείας απο τα παλιά χρόνια παρήγαγε ελαιόλαδο, μέλι και προϊόντα που η φήμη τους έφτανε στα πέρατα του κόσμου.
Η ανάπτυξη που μας ξημέρωσε σε μία νύχτα την δεκαετία του 1980 έδωσε ώθηση για νέες δραστηριότητες και νέες ευκαιρίες οι οποίες όμως αντλήθηκαν με λάθος τρόπο.

Σήμερα οι μπροστάρηδες αυτού του τόπου πρέπει να ωθήσουν την νέα γενιά σε τομείς που θα αποδώσουν και θα φέρουν  την επαρχία της Σητείας σε άλλη διάσταση.

Ο πρωτογενής τομέας, ο τουριστικός κλάδος, ανακατεμένος δίπλα σε ρακάδικα και θέσεις δημοσίου, θολώνει το σήμερα και δεν αφήνει περιθώρια για το αύριο χωρίς ανάπτυξη, όραμα, ομοιογένεια, και στόχους.


Σε μια κοινωνία που λίγο πολύ γνωρίζονται σχεδόν όλοι μεταξύ τους, 
ο ωχαδερφισμός και η γκρίνια πρέπει να εκλείψει και να ακουστούν πέρα απο μικροπολιτικές όλες οι απόψεις που θα ενώσουν όλες ή σχεδόν όλες τις δυνάμεις.

Το χαλάκι που κρύβονται πράγματα.... πρέπει να εξαφανιστεί.

Αν θέλουμε να ακουστεί η φωνή του Σητειακού λαού πέρα απο τα χόρτα που κρύβουν τους όποιους δρόμους, θα πρέπει απο τον δήμαρχο έως τον τελευταίο πολίτη αυτού του τόπου να ενωθούν.
Η αντιπεριφεριάρχης Νομού Λασιθίου με καταγωγή απο την Σητεία άς πάρει ρόλο πιο ενεργό με πολιτικό κόστος αν χρειαστεί απέναντι σε όλους αυτούς που δυσχεραίνουν και δυσκολεύουν την ανάπτυξη και την ποιοτική ζωή των κατοίκων αυτού του τόπου.
Είναι ευκαιρία για τον τόπο της Σητείας να ηγείται στην συγκεκριμένη θέση θεσμικά ένας Άνθρωπος που ρέει την καταγωγή του απο την Σητεία. 

Διορισμένοι υπάλληλοι που ο κομματικός σωλήνας τους καθιέρωσε απο τις εποχές που οι Νομαρχίες δέσποζαν στην Κρήτη, άς σπάσουν αυγά και ας συσπειρωθούν με γήινες συμπεριφορές μαζί με τον πολίτη που τους εξέλεξε. 

Καθαριότητα, ανάδειξη κτηρίων, ασφαλή οδική μετάβαση στις περιοχές της ενδοχώρας, ώθηση για ζωή και παραμονή σε χωριά που το παρελθόν τους μπορεί να διατηρήσει τα παιδιά τους.

Ο σοφός λαός λέει ότι τα ανοικτά μυαλά όπως και τα ανοικτά αλεξίπτωτα λειτουργούν καλύτερα. 

Ένας σύγχρονος δήμος που έτσι θέλει να λέγεται οφείλει να φέρετε σύγχρονα.
Αναρωτιέμαι εν έτος 2018, η επαρχία Σητείας που παλεύει για την εξωστρέφεια της και την ισόνομη και ισότιμη αντιμετώπιση της με άλλες περιοχές της Ελλάδας και βέβαια πρωτίστως της Κρήτης πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η φωνή της.
Όχι η φωνή που βγαίνει απο τους πολίτες οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι αγανακτισμένοι απο τα προβλήματα της καθημερινότητας. αλλά η φωνή των συμμαχιών.

Πόσες φωνές άραγε έχει ένας δήμος, ένας σύγχρονης δήμος.
Το δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, τους δημοτικούς συμβούλους, τους πολίτες.


Σήμερα το ίντερνετ είναι μια φωνή που φτάνει σε δρόμους και σε αυτιά που μέχρι χθές... δεν άκουγαν, δεν έβλεπαν.
Άς γίνει λοιπόν η φωνή του διαδικτύου, φωνή αγωνίας και συνεχής προσπάθειας για τις ανάγκες που απαιτούνται να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει πλέον ο καθένας, αρκετοί είναι οι πολίτες που αναδεικνύουν προβλήματα, που παρουσιάζουν φωτογραφίες κρούοντας κινδύνους ή επισημαίνοντας λάθη.

Στο 2018 ο δήμος Σητείας κινείται χωρίς γραφείο τύπου.
Η ενημέρωση και η προβολή θεμάτων που απασχολούν  την τοπική κοινωνία  αλιεύεται ( τουλάχιστον απο εμάς  - ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ και ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ ) απο συνεργασίες, απο συμμαχίες και απο σπόντες.
Αν θεωρείτε ότι η φωνή μας δεν είναι αρκετή, αλλά και χρήσιμη να σταματήσουμε να ασχολούμαστε.
Να αναδείξουμε και να προβάλουμε προσπαθούμε μακριά απο κομματικούς σωλήνες και μικροσυμφέροντα.

Έχουμε κατηγορηθεί ότι αρθογραφούμε ενάντια στην σημερινή δημοτική αρχή.
Αρθογραφούμε και βρισκόμαστε ενάντια συγκεκριμένης μερίδας ανθρώπων όταν σχολιάζουμε και αναδεικνύουμε θέματα της καθημερινότητας και προβλήματα που υπάρχουν, ή που δυστυχώς δεν κρύβονται κάτω απο το χαλάκι.
Είμαστε ενάντια έμεις που προβάλουμε Ανθρώπους, τα μνημεία, και το φυσικό κάλος ολόκληρης της επαρχίας, με αφετηρία πάντα στο κάθε μας ταξίδι το Ηράκλειο των εξελίξεων όπως αρέσκεται σε κάποιους να λένε την Πρωτεύουσα του νησιού.


Η επίσημη προβολή ( τόσο των προβλημάτων, όσο και της ανάδειξης σημαντικών εκδηλώσεων ) περιορίζεται στα όρια της επαρχίας με ρυθμούς της δεκαετίας το 1990.
Η όμορφη πόλη με το γραφικό λιμάνι και τα παραδοσιακά ρακάδικα δίπλα στην θάλασσα περιορίζεται μόνο για τον επισκέπτη που ήδη την περπατάει.
Μικρές κινήσεις αποφέρουν μεγάλες αποδόσεις.
Αν η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά, άς κάνουμε την διαφορά, αλλά κινούμενοι διαφορετικά.
Πρίν απο 1,5 χρόνο είχαμε γράψει για τις web cameres παλιάς τεχνολογίας που υπάρχουν σε 2 συγκεκριμένα σημεία της πόλης της Σητείας, και οι οποίες σταμάτησαν να λειτουργούν.


Ο δήμος ανταποκρίθηκε και τις επισκεύασε, αλλά χωρίς ουσιαστική πρόοδο.
Σήμερα απαιτούνται Έγχρωμες live cameras ( δείτε εδώ ) σε περισσότερα σημεία των πόλεων, έτσι ώστε να μπορεί ο τουρίστας να δεί ζωντανά, και όχι με κινούμενη ανά-λεπτό εικόνας, την περιοχή που θα γίνει ίσως επόμενος τουριστικός του προορισμός.
Το φοινικόδασος του Βάι η μονή Τοπλού η καζάρμα είναι μνημεία που θα έχριζαν θετικών σχολίων να προβληθούν ζωντανά στο διαδύκτιο.
Το δωρεάν wifi στους σύγχρονους δήμους είναι αυτονόητο και χρήσιμο.


Διεθνείς συμμετοχές σε εκθέσεις τουρισμού που προβάλουν την επαρχία, το αεροδρόμιο, και φυσικά το πολλά υποσχόμενο λιμάνι μετά τις σημαντικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν απο την προηγούμενη αρχή και συνεχίστηκαν απο την σημερινή, αναχωρούν ( διαδικτυακά ακέφαλες ).


Το Γεωπάρκο Σητείας δίοδος μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς για τον υπόλοιπο κόσμο και αφορμή επισκεπτών στην επαρχία υπάρχει στον διαδικτυακό κόσμο με την δική του ιστοσελίδα, και με πλήθος αναφορών και αφιερωμάτων.


Οφείλουμε να  δώσουμε θερμά συγχαρητήρια στον σύλλογο φίλων Μουσικής και στους εθελοντές των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Σητείας που δημιούργησαν στην πόλη των γραμμάτων και των τεχνών την ιστοσελίδα του Μεσογειακού φεστιβάλ, που ταξιδεύει την πόλη σε όλο τον κόσμο.


Πρώτιστη ευθύνη μιας Τοπικής Αρχής απέναντι στην κοινωνία, είναι η δημιουργία συνθηκών ευημερίας και προόδου, η οποία πρέπει να είναι πολυδιάστατη ώστε η οικονομική ανάπτυξη να συνυπάρχει και να αλληλοσυμπληρώνεται με την πνευματική και πολιτιστική πρόοδο και ακμή. Με αφετηρία αυτή τη θέση, θεωρώ ότι όλοι έχουμε ευθύνη απέναντι σε μια πόλη με σημαίνον ιστορικό παρελθόν για να δημιουργήσουμε υποδομές αντάξιες της σύγχρονης εποχής.
Tα έργα αστικής ανάπλασης και υποδομής δεν δίνουν μόνο ώθηση στην οικονομία, εμπλουτίζουν και ενισχύουν τη βάση για ουσιαστική πνευματική καλλιέργεια και πολιτιστική άνθιση μιας κοινωνίας. Και αυτό γιατί μόνο μια κοινωνία με υψηλή πνευματική και ηθική στάθμη μπορεί να παραγάγει πραγματικό οικονομικό πλούτο. 
Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση των δημοσίων τεχνικών έργων με τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, των ποιοτικών προδιαγραφών και των αρχών της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας, εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την αποτελεσματικότητα του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι σημαντικό την ώρα που μια Τοπική Αρχή ή μια Υπηρεσία του Κράτους υλοποιεί ένα έργο με δημόσιο χρήμα, οι ιθύνοντες, αιρετοί και μη, να μη θεωρούν την εφαρμογή των αρχών της χρηστής και διαφανούς διαχείρισης ως στεγνή νομοτυπική υποχρέωσή τους αλλά ευθύνη και υποχρέωσή τους έναντι των πολιτών. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για την έγκαιρη, πλήρη και ποιοτική εκτέλεση των έργων.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Η μονή Ακρωτηριανής Τοπλού - Το φρούριο Καζάρμα - Το φοινικόδασος του Βάι ............. ............. .............
Παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δ. Σητείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

To Αεροδρόμιο Σητείας στο facebook ............. Πωλούνται στην Σητεία στο facebook .............

Πρώτιστος το υπηρετείν

.............

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

............. .............

"/>

ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ 24.00 ΜΕ 02.00

.........

ΔΗΜΟΦΙΛΗ