Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019

Μύρισε Χειμώνας και τα τζάκια άρχισαν σιγά σιγά να ζεσταίνονταιΌσοι το διαθέτουν, εξυμνούν τις χάρες του ακόμη και όταν βρίσκεται μέσα σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης. Το τζάκι, πέρα από τη διακοσμητική του χρήση, μπορεί, αν συντηρηθεί σωστά, να αποτελέσει και μια πρώτης τάξεως πηγή θερμότητας με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Ακόμη και όταν περπατάμε στην καρδιά του χειμώνα σε γειτονιές του κέντρου του Ηρακλείου  και η μυρωδιά του καυσόξυλου από τα τζάκια μας πλημμυρίζει, αυτόματα μεταφερόμαστε νοερά σε γραφικά χωριά πασπαλισμένα με κατάλευκο χιόνι.

Η αίσθηση του αναμμένου τζακιού μέσα στο σπίτι είναι μοναδική. Σκεφθείτε πόσα χειμωνιάτικα πρωινά Κυριακής, διαβάζετε τις εφημερίδες σας συντροφιά με ζεστό καφέ και αναμμένο τζάκι. Ή πάλι, πόσες βραδιές του χειμώνα, η παρέα συγκεντρώνεται γύρω από το τζάκι παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια και πίνοντας γλυκό, κόκκινο κρασί… Αν λοιπόν, ανήκετε στους τυχερούς που διαθέτουν τζάκι στο σπίτι τους, μάθετε, πώς να το… εκμεταλλευθείτε στο έπακρο, ώστε όχι μόνο να απολαμβάνετε τις χάρες του αλλά να εξοικονομείτε και αρκετά χρήματα από το πετρέλαιο του καλοριφέρΆναψε το τζάκι χωρίς να γεμίσει με καπνό το σαλόνι.

Αφού έχεις τα  κούτσουρα που χρειάζεσαι ήρθε η ώρα να ανάψεις το τζάκι. Φυσικά πρέπει να έχεις τα κατάλληλα προσανάμματα, ενώ αν δεν έχεις δαδί που θα σε βοηθήσει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφημερίδες.Εννοείται πως πρέπει να καθαρίσεις το τζάκι από στάχτες που μπορεί ήδη να υπάρχουν και να ανοίξεις το καπάκι της καμινάδας για να μην αρχίζει να «καπνίζει». Πρώτα τοποθέτησε ένα χοντρό ξύλο στο βάθος του τζακιού και στη συνέχεια βάλε δύο ακόμα ξύλα κάθετα προσπαθώντας να φτιάξεις το σχήμα της πυραμίδας αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στη μέση για το δαδί ή τις εφημερίδες.
Η μονή Ακρωτηριανής Τοπλού - Το φρούριο Καζάρμα - Το φοινικόδασος του Βάι ............. ............. .............
Παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δ. Σητείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

To Αεροδρόμιο Σητείας στο facebook ............. Πωλούνται στην Σητεία στο facebook .............

Πρώτιστος το υπηρετείν

.............

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

............. .............