Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019

Αίτημα μετατροπής του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Σητείας σε Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο

Αίτημα μετατροπής του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Σητείας σε Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο απευθύνουν προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, το Δήμαρχο Σητείας, τη Σχολική Επιτροπή Δήμου Σητείας και τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Λασιθίου οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ιεράπετρας, Παραρτήματος Σητείας. Αναφέρουν:
Μετά και το συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε από τους εκπαιδευόμενους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ιεράπετρας, Παραρτήματος Σητείας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αποφασίσαμε ομοφώνως να καταθέσουμε το παρόν αίτημα, προκειμένου να ζητήσουμε τη μετατροπή του Εσπερινού Γενικού Λυκείου σε Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο.
Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε μία τέτοια απόφαση σχετίζονται με τους παρακάτω αντικειμενικούς παράγοντες:
  1. Η διδακτέα ύλη και οι διδασκόμενοι Γραμματισμοί στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας δε συμβαδίζουν με το Πρόγραμμα Σπουδών του Ημερήσιου Γυμνασίου. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά οι απόφοιτοι των Σ.Δ.Ε. δε δύνανται να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα Σπουδών του ΓΕ.Λ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η περίπτωση των Αρχαίων Ελληνικών που δε διδάσκονται στα Σ.Δ.Ε. κ.λπ.
  2. Επιπλέον, μετά το τέλος της τριετούς φοιτήσεως από Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. υπάρχει διπλό όφελος, καθώς εκτός από απολυτήριο λυκείου, θα έχουμε και το πτυχίο της ειδικότητας που μπορεί να μας φανεί χρήσιμο για επαγγελματικούς λόγους, καθώς πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε και πρόβλημα ανεργίας. Με την ειδικότητα που θα αποκτήσουμε, θα δοθεί η δυνατότητα σε ορισμένους να απασχοληθούμε επαγγελματικά στον τομέα που θα επιλέξουμε.
  3. Η ύπαρξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. στην Ιεράπετρα δεν εξυπηρετεί κανέναν από εμάς. Ως γνωστόν, οι εκπαιδευόμενοι των Σ.Δ.Ε. έχουμε οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, αλλά και κάποιοι από εμάς αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες, γεγονός που δε μας επιτρέπει τη μετεγκατάσταση στην πόλη της Ιεράπετρας για τρία χρόνια, όσο δηλαδή διαρκεί η φοίτηση στο σχολείο. Παράλληλα, το βασικό επιχείρημα περί δυνατότητας ύπαρξης ενός μόνο Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. στον νομό, καταρρίπτεται με τη δημιουργία και δεύτερου στην πόλη του Αγίου Νικολάου.
  4. Επιπλέον, η γεωμορφολογία της ευρύτερης περιοχής και το κακό οδικό δίκτυο δεν επιτρέπει τη μετακίνησή μας σε καθημερινή βάση για τρία ολόκληρα χρόνια. Σε αυτό, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η χιλιομετρική απόσταση ανέρχεται στα 140 χιλιόμετρα μετ’ επιστροφής και απαιτούνται τουλάχιστον δύο ώρες καθημερινής οδήγησης. Γίνεται, επομένως, αντιληπτό ότι όλοι εμείς, με όλες αυτές τις υποχρεώσεις, αδυνατούμε να ακολουθήσουμε σε καθημερινή βάση το πρόγραμμα αυτό επί τρία χρόνια.
  5. Λόγω του κακού οδικού δικτύου (ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ) και εξαιτίας παραγόντων, όπως η ολισθηρότητα, οι επικίνδυνες στροφές, ο περιορισμένος φωτισμός, αλλά και τα ακριβά καύσιμα, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την καθημερινή μας μετακίνηση.
  6. Μετά και από συζητήσεις με γνωστούς και φίλους, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, εάν το εσπερινό ΓΕ.Λ. μετατραπεί σε Εσπερινό ΕΠΑ.Λ., θα είναι πολλοί περισσότεροι οι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εγγραφούν στο ΕΠΑ.Λ., αφού η επιλογή του Εσπερινού ΓΕ.Λ. αυτή τη στιγμή τους αποθαρρύνει από μια τέτοια απόφαση.
  7. Όλοι εμείς, όσοι ήδη φοιτούμε, αλλά και όσοι επιθυμούν να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στο Λύκειο, είμαστε άνθρωποι που έχουμε απομακρυνθεί από τις σχολικές τάξεις για πολλά χρόνια και το Πρόγραμμα Σπουδών του ΓΕ.Λ. λειτουργεί αποθαρρυντικά. Όλοι εμείς χρειαζόμαστε μία δεύτερη ευκαιρία στην εργασία, και αυτή η ευκαιρία θα μας δοθεί με το απολυτήριο του ΕΠΑ.Λ.
  8. Οι προτεινόμενες ειδικότητες για τη λειτουργία του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ., όπως αυτές έχουν προκύψει μετά και τη συλλογή υπογραφών από ενδιαφερόμενους υποψηφίους μαθητές, είναι: Τομέας Μηχανολογίας, Τομέας Τουρισμού, Τομέας Υγείας Πρόνοιας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε να εισακουστεί το αίτημά μας και να προχωρήσει η μετατροπή του υπάρχοντος Εσπερινού Γενικού Λυκείου Σητείας σε Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειαστεί.
Με εκτίμηση,
Οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ιεράπετρας, Παραρτήματος Σητείας
Η μονή Ακρωτηριανής Τοπλού - Το φρούριο Καζάρμα - Το φοινικόδασος του Βάι ............. ............. .............
Παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δ. Σητείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

To Αεροδρόμιο Σητείας στο facebook ............. Πωλούνται στην Σητεία στο facebook .............

Πρώτιστος το υπηρετείν

.............

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

............. .............