Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2019

Η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Σητείας Λεωνίδα Τερζή περί της εορτής Τουρισμού

Λεωνίδας Τερζής
ΠΕΡΙ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Στο δημόσιο λόγο , στις δημόσιες τοποθετήσεις αλλά και κατά την δημόσια διατύπωση απόψεων δεν είναι κακό να λες και καμία φορά ’’δεν ξέρω’’ , όταν τα ερωτήματα που σου τίθενται σε καταλαμβάνουν εξαπίνης.

Ωστόσο κατά την προσωπική μου άποψη όταν τα ερωτήματα γίνονται κατόπιν συνεννοήσεως , ειδικά από ανθρώπους που γνωρίζουν το οικονομικό αντικείμενο ως στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χαρακτηρίζονται το λιγότερο , ως δόλια ενέργεια.


Αφενός λοιπόν , προς αποκατάσταση της ηθικής τάξεως, αφετέρου προς ενημέρωσης των πολιτών με στοιχεία και όχι «πιστολιές παραπληροφόρησης στον αέρα», σας θέτω υπόψη σας πως την Γιορτή τουρισμού στο Παλαίκαστρο την ξεκίνησε η τότε Κοινοτική Επιχείρηση Παλαικάστρου , συνεχίστηκε με την οικονομική υποστήριξη όλων των δημοτικών εταιρικών σχημάτων του Καποδιστριακού Δήμου Ιτάνου, της ΜΑΔΕΔΙ, της ΚΕΔΙ, της ΔΕΠΤΑΔΙ , με την συμμέτοχή των φορέων της περιοχής και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Διαχειριστών Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου και της Περιφέρειας Κρήτης, και πλέον τα τελευταία εννέα έτη από την Μονομετοχική Ανώνυμη Δημοτική Εταιρία (ΜΑΔΕΣ ΑΕ ΟΤΑ )του Καλλικράτικου Δήμου Σητείας.


Ετσι έγινε και την χρονιά που διανύουμε . Αρα, ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος κ.Περάκης ή δεν αντλεί την πληροφόρηση του από έγκυρες πηγές ή η παροχή πληροφοριών από την πλευρά του έχει θολούς σκοπούς. Εξάλλου ,ενώ εξαντλείται η ευαισθησία του σε ανούσια θέματα , δεν είδα να έχει την ίδια ευαισθησία για την μη συμμετοχή του κατά εθιμικού δικαιώματος στο Δ.Σ. της ΜΑΔΕΣ , εκλεγμένου προέδρου της τοπικής κοινότητας Παλαικάστρου.


Η συγκεντρωτική λογική των εκδηλώσεων που προκρίνει , αντίκειται στο πνεύμα της αποκεντρωτικής λογικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια από τις διοικήσεις των Νομικών Προσώπων του Δήμου Σητείας .
Για του λόγου το αληθές μπορούν οι συμπολίτες μας να ανατρέξουν στα προγράμματα των Κορναρίων όλα αυτά τα έτη.
Σχετικά με το οικονομικό ζήτημα που επικαλείται ο κύριος Περάκης του ΔΟΚΑΣ , θα είχε ενδιαφέρον να μας πει τι ακριβώς εννοεί.

Ο δημοτικός Οργανισμός , ως ΝΠΔΔ έχει την υποχρέωση να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς , όπως προβλέπει η κειμένη νομοθεσία. Δεν είναι σωματείο γυρολόγων που τα οικονομικά του τα διαχειρίζεται κατά το δοκούν μια ομάδα , που μπορεί να προχωρεί σε πωλήσεις ή αγορές με τεκμηριωμένες ή άλλες φορές ατεκμηρίωτες αποφάσεις, παραπλανώντας ίσως την Γενική Συνέλευση .
Τα ΝΠΔΔ έχουν οικονομικές υπηρεσίες και προϊστάμενες αρχές που ελέγχουν την νομιμότητα ή όχι , αποφάσεων και ενεργειών .
Τα χρήματα που διαχειρίζονται έχουν συγκεκριμένη πηγή και σκοπό.
Το παραπάνω, λόγω ιδιότητας ο «δημοσιογράφος» μπορεί να το τεκμηριώσει , αλλά και να το επιβεβαιώσει ο επί σύμβαση εξωτερικός συνεργάτης για την λογιστική υποστήριξη του ΔΟΚΑΣ , διακεκριμένος λογιστής ,που τυγχάνει κοντινό πρόσωπο του κ. Περάκη.

Ας είναι όμως , ας περάσουμε στην ουσία.

Ο ΔΟΚΑΣ για το έτος 2018 εκτέλεσε αρχικό προϋπολογισμό 1.714.086,10 ευρώ σύμφωνα με την υπ, αριθμ.απόφαση 01-30/1/2019 του ΔΟΚΑΣ που ενεκρίθη για την νομιμότητα της από την αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης . Για το έτος 2019 ο ΔΟΚΑΣ υλοποίει προϋπολογισμό 1.698.105,64 ευρώ, σύμφωνα με την υπ.αριθμ.απόφαση 23/5-12-2018 όπως μπορείτε να εξακριβώσετε στα αρχεία των αποφάσεων. Για το 2019 είχε εγγράψει στον προϋπολογισμό ποσά άνω των 57.000 ευρώ για πολιτιστικές εκδηλώσεις .

Ωστόσο ο προϋπολογισμός για όσους δεν γνωρίζουν είναι μια «ζωντανή» διαδικασία , προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν και την πολική που χρειάζεται να εφαρμοστεί.
Σύμφωνα λοιπόν με τις τρέχουσες ανάγκες του ΔΟΚΑΣ, μέρος των παραπάνω ποσών για τα πολιτιστικά ,όπως και άλλων εν δυνάμει δαπανών αναμορφώθηκαν για να καταβληθεί το ποσό των 80.000 και πλέον ευρώ που προέκυψε ως επιδικασθέν για τα δώρα που περικόπηκαν από τους υπαλλήλους λόγω μνημονίων.Τα ποσά που διαχρονικά διαχειρίζεται ο ΔΟΚΑΣ, καθώς και οι δράσεις του είναι όλα αποτυπωμένα στην μηχανοργάνωση που διατηρεί ο φορέας .
Τώρα αν θέλουν κάποιοι να επιδοθούν σε κυνήγι μαγισσών, είναι ελεύθεροι να το πράξουν.Αν θέλουν την αδυναμία να διοικήσουν και να σχεδιάσουν , να την αποδώσουν στον ανάδρομο Ερμή , ας το κάνουν.Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτό.

Η πεμπτουσία στην διοικητική διαδικασία , και κυρίως στην δημόσια διοίκηση είναι να λύνεις προβλήματα και όχι να δημιουργείς.

Το αφήγημα της «καμένης γης» δεν περνάει πια.
Μας λέει ο κ. Περάκης πως τον πιέζει ο χρόνος και δεν προλαβαίνει να υλοποιήσει, να σχεδιάσει , να εκτελέσει.

Από την πλευρά μου , φρονώ πως η Σητειακή κοινωνία δεν χρειάζεται άλλη έντιμη διαπραγμάτευση και μοιρολατρία.

Η μόνη έντιμη διαπραγμάτευση του εν λόγω κυρίου θα πρέπει να γίνει με την αλήθεια , με την οποία μάλλον είναι σε διάσταση.
Η τοπική κοινωνία δεν αντέχει και δεν θα ανεχτεί συμπεριφορές Καρανίκα.
Δυστυχώς για τον δήμο Σητείας η εποχή των αιρετών τελείωσε .
Ξεκίνησε πανηγυρικά η εποχή των εμποτισμένων με έπαρση δοτών.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΕΡΖΗΣ
Δημοτικός ΣύμβουλοςΔιαβάστε την δήλωση του Μιχάλη Περάκη, Πρόεδρος ΔΟΚΑΣ: 

Η έλλειψη χρονικού περιθωρίου από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας και η έλλειψη χρημάτων του Δ.Ο.Κ.Α.Σ. έκαναν αδύνατη την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια ημέρα τουρισμού στη Σητεία!
Με αφορμή την επιτυχημένη εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού» που διοργανώθηκε προχθές βράδυ στο Παλαίκαστρο, υπήρξαν αρκετοί συνδημότες μας που αναρωτήθηκαν γιατί δεν διοργανώθηκε κάτι αντίστοιχο και στην Πόλη της Σητείας.
Θεωρώντας ότι πλέον αρμόδιοι για να δώσουν απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήματα είναι οι επίσημοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον νέο Πρόεδρο του Δ.Ο.Κ.Α.Σ., ο οποίος παρευρέθηκε άλλωστε στην εκδήλωση του Παλαικάστρου μαζί με μια πολυπληθή αντιπροσωπεία μελών της νέας Δημοτικής Αρχής.

Ο κύριος Περάκης μας εξήγησε ότι αναρωτήθηκε και ο ίδιος για αυτή την μεμονωμένη τοπική εκδήλωση και αναζήτησε μέσω του προσωπικού του Δήμου να ενημερωθεί σχετικά με το ζήτημα, καθώς "σε μια περιοχή όπως η Σητεία που τα τελευταία χρόνια αναζητά την εξωστρέφεια και την τουριστική προβολή, είναι σημαντικό να μην χάνονται τέτοιου είδους ευκαιρίες. Πολλώ δε μάλιστα όταν άλλοι δήμοι στην Κρήτη διοργανώνουν τριήμερες εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού".
Η απάντηση που έλαβε και ο ίδιος είναι πως "στο παρελθόν πραγματοποιούνταν τέτοιου είδους εκδηλώσεις και στην πόλη της Σητείας αλλά με τον καιρό τα τελευταία χρόνια ατόνησε το ενδιαφέρον των εμπλεκόμενων φορέων (συμπεριλαμβανόμενου και του Δήμου που ως είθισται είναι ο κεντρικός συντονιστής και χρηματοδότης τέτοιων δράσεων) και έτσι επήλθε μια αδράνεια που ακύρωσε εντέλει την όποια προσπάθεια είχε ξεκινήσει. 

Άλλωστε και στην εκδήλωση του Παλαικάστρου η πρωτοβουλία ήταν από τοπικούς φορείς και πολίτες ενώ η βασική χρηματοδότηση ήταν από την Περιφέρεια Κρήτης. Ο Δήμος βέβαια έπραξε το αυτονόητο και στάθηκε αρωγός σε ότι ζητήθηκε ώστε να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα".

Στην συνέχεια ο κύριος Περάκης αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτυχημένη εκδήλωση του Παλαικάστρου, μας ενημέρωσε ότι "ακόμα και αν ήθελε ο Δ.Ο.Κ.Α.Σ. να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια για την Σητεία αυτό θα ήταν αδύνατο όχι μοναχά λόγω της πίεσης του χρόνου από την ήμερα ανάληψης των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, αλλά κυρίως γιατί όπως θα αναλυθεί σε μια επίσημη ενημέρωση από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού, υπάρχει σοβαρό οικονομικό ζήτημα έως το τέλος του 2019, καθώς δεν υπάρχουν ταμιακά διαθέσιμα για τα πολιτιστικά δρώμενα με βάση τον έως τώρα ισολογισμό. 

Αυτό μάλιστα είναι και ένα εξαιρετικά επείγον θέμα που καλείται να λύσει το νέο Δ.Σ. καθώς αν δεν εξευρεθούν νέες χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια ή από κάποια έκτακτη επιχορήγηση τότε δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν δράσεις και εκδηλώσεις που σχεδιαζόντουσαν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά".
Σε ερώτημα μας για περαιτέρω ανάλυση αυτής της τελευταίας φράσης του Πρόεδρου σε αντιδιαστολή με διάφορα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες στον τύπο, ο κύριος Περάκης μας υποσχέθηκε να λάβουμε επίσημη ενημέρωση μόλις τελειώσει η απογραφή εξοπλισμού και υλικού που έχει ξεκινήσει το νέο Δ.Σ. αλλά και η επίσημη καταγραφή του συνόλου των ζητημάτων που έχουν μείνει ως επείγουσες εκκρεμότητες από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. 

Άλλωστε όπως επεσήμανε κλείνοντας "είμαστε το μόνο Δ.Σ. που δεν μας παραδόθηκε αρχείο όπως προβλέπεται από πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής και δήθεν ενημερωθήκαμε με ασαφή δημοσιεύματα για το έργο και την οικονομική κατάσταση του οργανισμού".Με αφορμή σχόλια σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης γιατί δε έγινε εκδηλωση τουρισμού στη Σητεία κάναμε την ερώτηση από τα Σητειακά Νέα στον νυν πρόεδρο του ΔΟΚΑΣ... Τα περί συννενοημένων ερωτήσεων και εσκεμμένων συμπεριφορών τα χρησιμοποιήσατε και προεκλογικά ως παράταξη αλλά έπεσαν στο κενό. θεωρήσαμε ορθό να απαντήσει ο καθ'ύλην αρμόδιος εκ του δήμου σε ερώτηση και όχι να κάνουμε απλά σχόλια στο Φβ ..
Η μονή Ακρωτηριανής Τοπλού - Το φρούριο Καζάρμα - Το φοινικόδασος του Βάι ............. ............. .............
Παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δ. Σητείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

To Αεροδρόμιο Σητείας στο facebook ............. Πωλούνται στην Σητεία στο facebook .............

Πρώτιστος το υπηρετείν

.............

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

............. .............

"/>

ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ 22.00 ΜΕ 24.00

.........

ΔΗΜΟΦΙΛΗ