Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

( Σητειακά νέα ) Ένα καινούργιο site αγκαλιάζει την επαρχία Σητείας

Η αγάπη μας για τον τόπο μας  και την φωτογραφία, μας έδωσε την αφορμή να περιηγηθούμε στην άγνωστη, άγρια, και ήρεμη Κρήτη καταγράφωντας και αποτυπώνοντας, τις πόλεις και τα χωριά της, τους Ανθρώπους της, αλλά και κάθετι που την αγγίζει.
Μαρτυρίες, πολιτιστικά, λαογραφικά, ιστορικά στοιχεία,  μύθους και θρύλους.Πόλεις και χωριουδάκια. Κόσμος που σε παρασύρει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να γλεντήσεις κρητικά... ταυτόχρονα όμως και μια απέραντη σιωπή λες και είσαι μόνος στη γη  όταν το έχεις ανάγκη. Αυτή είναι η μαγευτική Κρήτη. Ένας τόπος με την άγρια, φυσική ομορφιά μιας γυναίκας που δεν μπορεί κανείς να τιθασεύσει. 

Οι κάτοικοι της Επαρχίας Σητείας είναι γνωστοί για τον όμορφο, γαλήνιο και απλό χαρακτήρα τους. Αγαπούν τους ξένους, είναι άνθρωποι ευχάριστοι,
πρόσχαροι και φιλόξενοι.Όπως μαρτυρά και η ένδοξη πολυτάραχη ιστορία τους,
διακατέχονται από μια έντονη επιθυμία για παρέα, για διασκέδαση, για ελευθερία και ανεξαρτησία, για που αντανακλάται σε όλες τις εκδηλώσεις
της καθημερινής τους ζωής.
Ο έντονος χαρακτήρας τους σε συνδυασμό με τους στενούς συγγενικούς δεσμούς, που διατηρούν αναλλοίωτους, τους οδηγεί πολλές φορές πραγματικές καταστάσεις ζωής που παντρεύουν την χαρά με την λύπη σε ένα χαμόγελο.

Σκοπός μας η συλλογή και αποτύπωση φωτογραφιών και μαρτυριών ανθρώπων που πέρασαν απο την επαρχία Σητείας και με το έργο τους άφησαν το δικό τους λιθαράκι στην ιστορία  αυτού του τόπου. αλλά και τις καθημερινότητας ανθρώπων, που πιθανόν βρίσκονται στην διπλανή μας πόρτα και κινούνται απαρατήρητοι.
Μεγαλώνοντας την ένταση της φωνή μας, σμίγοντας τα μυαλά και τις ιδέες μας γινόμαστε πιο δυνατοί, σε ένα τόπο που έχει ανάγκες, αλλά και οράματα.


Πολιτιστικά νέα, δράσεις εθελοντισμού, παράξενα και ευχάριστα γεγονότα θα φιλοξενηθούν στα Σητειακά νέα.
Το εγώ να γίνει εμείς, το μόνος να φτάσει και να αγκιστρωθεί απο το πολλοί.
Έτσι θέλουμε να πορευτούμε όλοι μαζί με κοινό παρανομαστή ο καθένας απο το μετερίζι του την αγάπη του για την Σητειακή γή.

Ονομάζομαι Αντώνης Γενναράκης, και εργάζομαι στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ 1015 στο Ηράκλειο.
Επισκέπτομαι χρόνια την Σητεία και ευρύτερα την επαρχία, άλλοτε για βόλτα και άλλοτε για δουλειά. Αθόρυβα και άγνωστος αλλά με ζεστασιά και σιγουριά βάδιζα σε σοκάκια και έπινα μια τσικουδιά.

Σπέρνεις για να θερίσεις λέει ο σοφός λαός, και έτσι είναι... Ώς ιδιοκτήτης του site ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ευτύχισα και γνώρισα πολλούς Ανθρώπους απο πολλά μέρη του νησιού.
Στα ανατολικά της Κρήτης, στην πλώρη του νησιού στην Σητεία, αγάπησα όμως.
Δέθηκα με ανθρώπους που έγινα φίλοι, μου άνοιξαν το σπίτι τους και ανταλλάξαμε ή καλύτερα μοιραστήκαμε όμορφα της ζωής.


Ο φίλος Νεκτάριος Ξυπόλητος πρώτος απο όλους και η οικογένεια του, οι οποίοι μου βρήκαν... και άλλο χωριό το Παρασπόρι, η Βέρα Περάκη που αγκάλιασε και μοιράστηκε μαζί μου αγωνίες και κοινά οράματα.

Περπάτησα σε δρόμους της πόλης και αισθάνθηκα ότι χαιρετάω κόσμο, έκατσα σε ταβέρνες και με κέρασαν ανανεώνοντας το ραντεβού μας, Με φίλεψαν με Σητειακό κρασί και τσικουδιά.
Τον Φεβρουάριο του 2017 με τίμησαν απο τον δήμο Σητείας και το σύλλογο φίλων μουσικής για την συνεισφορά μου στην τουριστική προβολή του δήμου.

Το δικό σου κελάρι θα έχεις όποτε έρχεσαι μου είπε ο ηγούμενος της μονής Τοπλού πίνοντας την τσικουδιά μας. 

Να με πάρεις τηλέφωνο όποτε ξανα έρθεις στην Ζάκρο άκουσα απο τον Κώστα Κεκερίδη, 

Να σου δώσω αρχειακό υλικό όποτε ξανα έρθεις μου είπε ο Γιάννης Δρακάκης.

Να γνωριστούμε και απο κοντά προσφέρθηκε ο Μανόλης Μεταξάκης.

Ο Δήμαρχος της Σητείας Θοδωρής Πατεράκης για την τιμή που μου έκανε να με καλέσει στην απονομή των βραβείο των εθελοντών για το 2017 και για τα καλά λόγια που είπε στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ για την προσπάθεια μας, με χαρακτηριστικό, το ότι κρίμα που δεν προλάβαμε να τον κάνουμε Σητειακό γαμπρό μας.

Η Ελένη Πλατανάκη που το χαμόγελο της και η διάθεση της για το κοινό καλό με βρήκε συνοδοιπόρο της.

Ο Κυριακός Παπαϊωάννου και η γυναίκα του Μαργαρίτα μαζί με τον Αερολιμενάρχη Σητείας κύριο Βερίγο με ξενάγησαν το 2015 κάνοντας ένα ρεπορτάζ για το καινούργιο αεροδρόμιο - κόσμημα της Σητείας.

Ο Μπάμπης με τίμησε με την παρέα του με την τσικουδιά του, μου γνώρισε τον Ιγνάτιο και μου μοιράστηκε ιστορίες ζωής.

Και βέβαια ο Γιάννης Σολδάτος που τον γνώρισα το 2015 και μου εμπιστεύτηκε , μου μεταβίβασε, μου χάρισε, το όνομα ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ, με την ευχή να το μεγαλώσω και να πιάσει τόπο.

Είχε δημιουργήσει μια ομάδα στο φέισμπουκ όπου στην πόλη μαζί με το sitia on line  φιλοξενούν θέματα που αφορούν την Σητεία.
Η τεχνολογία επιτρέπει σε πολλούς πλέον με την σωστή χρήση της να γίνει χέρι βοηθείας σε όμορφα ( που πρέπει να αναδειχτούν ) και άσχημα  ( που πρέπει να διορθωθούν ) της καθημερινότητας.

Σαν αγκαλιά σε χωριά, σε Ανθρώπους, σε μνημεία και στο φυσικό τοπίο της Επαρχίας Σητείας θέλουμε να λειτουργήσουμε με την δημιουργία του site Σητειακά Νέα .


Δεν ξέρω αν και Ηρακλειώτης άν μπορώ να λογούμαι Σητειακός.
Στα χαρτιά στα δημοτολόγια δεν μπορώ ίσως.
Αλλά στην καρδιά στο μυαλό στην αγάπη Σητειακός λογούμαι.
Η δικιά μου Σητεία, ο τόπος που δεν με γέννησε αλλά κατ επιλογή με έκανε δικό της.

Αντώνης .Ι. ΓενναράκηςΗ μονή Ακρωτηριανής Τοπλού - Το φρούριο Καζάρμα - Το φοινικόδασος του Βάι ............. ............. .............
Παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δ. Σητείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

To Αεροδρόμιο Σητείας στο facebook ............. Πωλούνται στην Σητεία στο facebook .............

Πρώτιστος το υπηρετείν

.............

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

............. .............

"/>

ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ 22.00 ΜΕ 24.00

.........

ΔΗΜΟΦΙΛΗ