Τρίτη, 7 Μαΐου 2019

Ο εφοπλιστής και ξενοδόχος Αντώνιος Λελάκης με καταγωγή απο την Σκοπή του δήμου Σητείας

Ο γνωστός εφοπλιστής και ξενοδόχος Αντώνιος Λελάκης ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Sunshine Rhodes» πρώην «Γκόλντεν μπιτς». Ο Αντώνης Λελάκης ήταν ένας Κρητικός που λάτρεψε τη Ρόδο στην οποία διέμενε κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα.Ο Αντώνιος Λελάκης γεννήθηκε στη Σκοπή Σητείας στις 10/4/1938. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο Σητείας, την Ε’ Γυμνασίου στο Γυμνάσιο Σητείας και επέλεξε να τελειώσει την τελευταία τάξη του Γυμνασίου στη νήσο Ρόδο, στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο. Η μετάβασή του ήταν υποχρεωτική για να μάθει την αγγλική γλώσσα, διότι δεν υπήρχαν καθηγητές αγγλικής στη Σητεία, καθότι είχε επιλέξει το ναυτικό επάγγελμα μετά τις γυμνασιακές σπουδές.

Αποφοίτησε από το Βενετόκλειο Γυμνάσιο το 1957. Την ίδια χρονιά μετοίκησε στην Αθήνα και έδωσε εξετάσεις στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ασπροπύργου, όπου πέτυχε. Αποφοίτησε από τη Σχολή το 1959.


Στις 9/9/1959 μπαρκάρισε στο πρώτο πλοίο, το «ANDROS TRADER», ως Δόκιμος Πλοίαρχος. Ταξίδευε συνεχώς επί 52 μήνες με διάφορα πλοία της ίδιας εταιρείας Orion Shipping του εφοπλιστή Γουλανδρή.

Το 1973 και ενώ ακόμη εργαζόταν στη ναυτιλιακή εταιρεία αγόρασε το πρώτο του πλοίο, το «Brother» 3.500 τόνων.

Τον Ιούλιο του 1973, με το πλοίο αυτό ξεκίνησε την προσωπική του εταιρεία, έχοντας τα γραφεία του στο Μέγαρο Λάλη, Ακτή Μιαούλη 51, Πειραιάς. Ακολουθώντας τις μεγάλες διακυμάνσεις της ναυτιλίας και έχοντας πάντοτε τη φιλοσοφία της αγοραπωλησίας των πλοίων και τη μεγάλη γνώση του ναυτικού, δημιούργησε τον Όμιλο Αντωνίου Λελάκη αγοράζοντας πλοία, όταν η αγορά των ναύλων ήταν πολύ χαμηλή και πουλώντας τα πλοία με την άνοδο των ναύλων, οπότε τα πλοία έπαιρναν μεγαλύτερη αξία.
Η δραστηριότητά του στη ναυτιλία έγινε παγκοσμίως γνωστή σε όλους τους κλάδους της ναυτιλίας. Ο στόλος αποτελείτο από φορτηγά πλοία και πετρελαιοφόρα, καθώς και πλοία εξειδικευμένου φορτίου, μέχρι το 1985, έχοντας δραστηριότητα και ιδιόκτητα γραφεία στον Πειραιά, Λονδίνο, Νέα Υόρκη 

Το 1985 ο Όμιλος δραστηριοποιήθηκε και στην κατηγορία των επιβατικών πλοίων (κρουαζιερόπλοια) με κεντρικά γραφεία στη Νέα Υόρκη.
Η εταιρεία των κρουζιεροπλοίων εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και
ήταν η πρώτη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία που έγινε αποδεκτή για εισαγωγή στο αμερικανικό Χρηματιστήριο.

Το 1986 ο Όμιλος επεκτάθηκε και στη ναυπηγική βιομηχανία και απέκτησε τα Ναυπηγεία Χαλκίδας, τα οποία χρησιμοποίησε κυρίως για επισκευή και κατασκευή ιδιόκτητων πλοίων, αλλά βεβαίως και άλλων εφοπλιστών. Η δραστηριότητα των ναυπηγείων παρέμεινε μέχρι το 1994, που ολοκληρώθηκε η ενοικίαση του ναυπηγείου και επεστράφη στο κράτος.

Άλλες δραστηριότητες του Ομίλου ήταν και η ενασχόληση με τον ξενοδοχειακό κλάδο, που ήταν συναφής με την κρουαζιέρα. Στον τομέα αυτό αγόρασε και κατασκεύασε στην περιοχή Μακρύς Γιαλός Σητείας το ξενοδοχειακό συγκρότημα SANDWIND. Ακόμα αγόρασε από την οικογένεια Ωνάση το ξενοδοχείο MIRA-MARE OLYMPIA στην περιοχή Πύργος Ηλείας.

Ο γνωστός κι αγαπητός εφοπλιστής κι επιχειρηματίας"'έφυγε" στις 28 Νοεμβρίου 2012 σε ηλικία 76 ετών,
Ο θάνατος βρήκε τον Αντώνη Λελάκη στην Αυστρία, όπου είχε πάει για να επιβλέψει εργασίες επισκευής των σαλέ. Ο γνωστός Κρητικός κοιμήθηκε, αλλά ... δε ξύπνησε ποτέ.

Ο Αντώνης Λελάκης, αγαπητός στη Σητεία, την οποία μάλιστα στήριζε, βοηθώντας ανθρώπους που είχαν ανάγκη αλλά και προσλαμβάνοντας Σητειακούς στις επιχειρήσεις του, πριν χρόνια είχε χάσει τον ένα του γιο, γεγονός που τον κατέβαλε και τον βύθισε στη θλίψη.


Η μονή Ακρωτηριανής Τοπλού - Το φρούριο Καζάρμα - Το φοινικόδασος του Βάι ............. ............. .............
Παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δ. Σητείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

To Αεροδρόμιο Σητείας στο facebook ............. Πωλούνται στην Σητεία στο facebook .............

Πρώτιστος το υπηρετείν

.............

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

............. .............

"/>

ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ 22.00 ΜΕ 24.00

.........

ΔΗΜΟΦΙΛΗ