Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019

Λέμε ναί στις μικρές αλλά και στις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Σητεία - του Ηλία Μεγαγιάννη

ΛΕΜΕ ΝΑΙ(!) ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Συνηθίζουμε να λέμε ότι οι δύο πυλώνες της οικονομίας στη χώρα μας, είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας και, μάλιστα, έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε σε ένα νησί που είναι προικισμένο έτσι ώστε να μπορεί να βασιστεί και στους δύο τομείς ανάπτυξης. Ωστόσο, εδώ, στην βορειοανατολική πλευρά της Κρήτης, βρισκόμαστε σε μία περιοχή που διψάει για τουρισμό. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των σύγχρονων εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, δώσανε πνοή και ελπίδα για ένα διαφορετικό αύριο, όμως, τα πρώτα καταγεγραμμένα στοιχεία αύξησης της επισκεψιμότητας, ανέδειξαν και τις πρώτες σημαντικές ελλείψεις.
Κάπου εδώ, η συνέχεια του κειμένου θα έπρεπε να είναι στην κατεύθυνση ανάδειξης των βασικών ελλείψεων, με προτάσεις για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών και λόγο σχετικά με την καλλιέργεια τουριστικής κουλτούρας. Ωστόσο, η φρασεολογία των τελευταίων ημερών επί του θέματος, με αναγκάζει να εστιάσω σε μία και μόνο διαχρονική έλλειψη που γνωρίζει ο τόπος μας και αυτή δεν είναι άλλη από την έλλειψη κλινών.
Δεν θα αναφερθώ σε θέματα όπως «τι είδους τουρισμό θέλουμε» και σίγουρα δεν θα κάνω διαχωρισμό ούτε θα θέσω διλήμματα ανάμεσα σε «μεγάλες και μικρές επενδύσεις». Τέτοιου είδους διλήμματα εντείνουν τις αμφιβολίες επίδοξων επενδυτών και διατηρούν ως high risk επιλογή την περιοχή μας, όπου τα τουριστικά project φαίνεται να έχουν την ίδια «τύχη» με τα δημόσια έργα, δηλαδή, χρονίζουν και δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Είμαστε σε βρεφικό στάδιο τουριστικής ανάπτυξης και δεν έχουμε την πολυτέλεια για διλήμματα και αμφιβολίες. Έχουμε, όμως τη δυνατότητα και την υποχρέωση να είμαστε προσεχτικοί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ορθές πρακτικές άλλων περιοχών. Μπορούμε να διδαχθούμε από τα λάθη τους.
Ωστόσο, για ποια τουριστική ανάπτυξη μιλάμε..; όταν αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μας τις τελευταίες δεκαετίες, είναι σαφώς μία πανελλήνια πρωτοτυπία. Παντού σημειώνεται αύξηση κλινών και μόνο εδώ έχουμε καταγεγραμμένη μείωση. Θέλετε να θυμηθούμε πόσα ξενοδοχεία αστικού τύπου έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια στη Σητεία; Το «Απόλλων» στην Καπετάν Σήφη, Το «Αλίκη» στην Παπανστασίου, Το «Crystal» και το «Μύσων» στην Μύσωνος, το «Vai» στην Παπανδρέου, το «Castello» στα Κόκκινα κ.α. Κι όμως, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης έχει εγκρίνει ΜΠΕ που αφορούν σε 4500 νέες κλίνες ανά το νησί –πλην του Δήμου Σητείας. Δηλαδή, επενδύσεις διπλάσιας δυναμικής από αυτές που εμείς ονομάζουμε «στρατηγικής σημασίας» ή «φαραωνικές», όπως στην έκταση της Μονής Τοπλού.
Είναι γνωστό ότι μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, λειτουργεί ως πόλος περιμετρικής τουριστικής ανάπτυξης για μία περιοχή. Τρανό παράδειγμα ο Μακρύ Γιαλός, με 2 γειτονικές μονάδες συνολικής δυναμικής άνω των 1500 κλινών περίπου ή ο Μόχλος όπου μία μονάδα ήταν αρκετή για να δώσει ώθηση τουριστικής ανάπτυξης. Υπάρχουν βέβαια και περιοχές όπως το Παλαίκαστρο ή ο Ξερόκαμπος, όπου παρά τα προβλήματα, εδραίωσαν τη θέση τους στον εύθραυστο τουριστικό χάρτη και δημιούργησαν την εμπιστοσύνη στους ντόπιους ιδιοκτήτες των μικρών καταλυμάτων και των συναφών τουριστικών επαγγελμάτων να επενδύσουν στον τόπο τους. Περιοχές, που θα εκτιμούσαν και αυτές, μια νέα επενδυτική ώθηση.
Γι’ αυτό λοιπόν, λέμε ξεκάθαρα ναι(!) σε νέες τουριστικές επενδύσεις, με σεβασμό στους κανόνες χωροταξίας και στους όρους που θέτει το ιδιαίτερο περιβάλλον που διαθέτουμε. Λέμε ξεκάθαρα ναι, χωρίς να θέτουμε διλήμματα παρά μόνο ισορροπίες ανάμεσα σε μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κλειστού ή ανοιχτού τύπου, με εναλλακτικές ή συμβατικές δράσεις. Επιδιώκουμε ένα φιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον και δεν αφήνουμε περιθώριο αμφιβολίας ότι στο δήμο Σητείας, ο δρόμος της προόδου περνάει (Μαζί) στο Αύριο με όλες τις μορφές τουριστικής ανάπτυξης.
ΗΛΙΑΣ ΜΕΓΑΓΙΑΝΝΗΣ
Η μονή Ακρωτηριανής Τοπλού - Το φρούριο Καζάρμα - Το φοινικόδασος του Βάι ............. ............. .............
Παρακολουθήστε ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δ. Σητείας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

To Αεροδρόμιο Σητείας στο facebook ............. Πωλούνται στην Σητεία στο facebook .............

Πρώτιστος το υπηρετείν

.............

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

............. .............

"/>

ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ 22.00 ΜΕ 24.00

.........

ΔΗΜΟΦΙΛΗ